Kako s migrantima, komarcima, proizvodnjom vojne opreme i poljoprivrednim zemljištem

Objavio 18. lipnja 2019. Nekategorizirano Nema komentara

Na sjednici Županijske skupštine održanoj u utorak, 18.lipnja vijećnike HSS-a je zanimalo vodi li Županija brigu o sigurnosti, zapošljavanju i zdravlju vlastitih građana.
Predsjednik Kluba vijećnika HSS-a Ivan Šmit zabrinut je zbog sve češće pojave migranata na području općine Nova Kapela čiji je načelnik i ostatku županije koji je u neposrednoj blizine državne granice na rijeci Savi. Pitao je : „Svjesni smo svi problema migranata. Dok su prolazili vlakom sve je bilo u redu. No, zadnjih mjeseci s migrantima je bilo dosta problema. Prije dva tjedna u Sičama je viđena skupina od 27 ljudi, jučer u Batrini njih 15. Konstantno uz prugu i autocestu prolaze nepoznati ljudi. To su mladići iz Tunisa i Alžira, a ne sirijski migranti. O svemu tome se šuti. Građani se ne osjećaju sigurno, nije ugodno noću u dvorištu vidjeti skupinu od dvadesetak mladih ljudi. Obijaju vikendice, lože vatru na podovima kod ljudi to izaziva strah i nepovjerenje. Znam da ovo nije nešto što vi župane možete riješiti, ali imate li informacija o tome?“
Dragica Vučković je ponovo aktualizirala pitanje raspolaganja poljoprivrednim zemljištem pitavši:“ Prošlo je 15 mjeseci od donošenja Zakona o poljoprivrednom zemljištu, je li u Brodsko-posavskoj županiji raspisan ijedan natječaj za zakup, proju ili koncesiju.“ Upozorila je da bez zemlje nema niti proizvodnje hrane i podsjetila na interpelaciju u vezi produljenja moratorija na prodaju hrvatske zemlje strancima koju su podnijeli HSS-ovci u u Hrvatskom saboru.
Zlatko Bunjevac je postavio pitanje o mjerama koje Županija poduzima po pitanju dezinsekcije jer je ovogodišnja najezda komaraca izuzetno snažna. Smatra kako županija u tom poslu ne smije biti puki promatrač već treba koordinirati dezinsekciju i financijski pomoći na području cijele županije, posebice u močvarnom prisavskom dijelu .
Postavio je zanimljivo pitanje o proizvodnji specijalnih vojnih vozila koja je nekada proizvodio Đuro Đaković kazavši:
„Je li nekomu poznato da švedska tvrtka Patria u Zagrebu panira proizvodnju oklopnih vozila? Nekada je u tom poslu bila uspješna i cijenjena tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila.“

HSS-ovac je s pravom zabrinut jer to neće biti prva niti posljednja proizvodnja koju će vladajući HDZ prepustiti drugima i dodatno oslabiti Slavoniju i Slavonce.

1

Ostavi komentar