11. lipnja , rođendan braće Antuna i Stjepana Radića

Objavio 11. lipnja 2019. Nekategorizirano Nema komentara

Žive oni kojih se sjećamo. Braća Antun i Stjepan Radić živjet će vječno, njihova ideja suverene , socijalno osjetljive i obrazovane Hrvatske nikada ne zastarijeva. Zapalili smo svijeću , povodom njihova rođendana, kod biste Stjepan Radića u Slavonskom Brodu, Starom Petrovom Selu i Oprisavcima te sudjelovali u obilježavanju rođendana braće Radić u njihovom rodnom selu Trebarjevu Desnom. Veliki broj HSS-ovaca, tim povodom zapalio je svijeće diljem Hrvatske.
Dokaz je to nezastarijevanja ideje nacionalne samostalnosti i socijalno – narodne osjetljivosti . Govori Stjepana Radića su svevremenski, a tematika aktualna i danas nakon stotinu godina, naročito kada govori o čuvanju nacionalnih vrijednosti i uspostavi rebublikanizma. Danas se prisjećamo nekih njegovih izjava vezanih za ljude koji trebaju provoditi narodne i gospodarske politike.
„U Saboru, vladi moraju biti ne samo narodni ljudi, nego da ti ljudi imaju smisla za modernu socijalnu politiku.“ Radićeva politika je socijalno osjetljiva narodna politika koja se kroz borbu za nacionalni hrvatski interes bori za dostojan život svakog građanina, sam Stjepan Radić govori: „…. mi Hrvati – barem mi na ljevici- uvijek smo se borili protiv tuđinca i da smo u toj borbi znali i pobijediti bar toliko da tuđinac nikada nije bio Hrvatskoj pravi i potpuni gospodar.“
Kada je govorio o suverenosti bio je konkretan: „Suverenost ne znači samo slobodu nego i ogromnu odgovornost.“ samostalnosti je vidio kroz ekonomsku neovisnost „tko ne treba da prosi kruha , taj će već moći nogom lupiti kao svoj gospodar…. vladati znači učiniti da narod nikada i nigdje ne bude gladan, da narod bude zadovoljan. Vladati znači, dakle, u prvom redu čuvati narod od bijede. “ govorio je.
Zagovaranje financijske decentralizacije je temeljna gospodarska politika, prilikom govora u Osijeku Radić je kazao „… da cijela država ima četiri oblasti, da svaka oblast ima svoj domaći proračun, tri, četiri, stotine milijuna, pola milijarde. Kad tuča potuče ne moraš ići moliti ..“
Radić je 24. studenog 1918. u govoru na noćnoj sjednici Narodnog vijeća kazao kako je Hrvatski državni sabor hrvatsko branilište i hrvatsko svetište, mjesto s kojeg se brani pravica i pravo usmjerena boljoj budućnosti hrvatskog naroda.
U toj rečenici je izrečena sva istina koja se danas s pozicije prosječnog građanina, koji sve manje prati događanja u Hrvatskom saboru, čini iluzijom jer se Sabor pretvorio u mjesto na kojem se brane interesi korporacija, pojedinaca i interesnih klijentelističkih skupina u kojem se populizmom dolazi do jeftinih političkih bodova.
Antun Radić –seljački, narodni učitelj kroz časopis Dom. Početkom svog političkog djelovanja, nakon osporavanja njegovih nacionalni ideja u književnim i znanstvenim krugovima, shvatio je da je potrebna nova stranka, koja će, neopterećena zastarjelim političkim metodama i nedjelotvornom borbom povijesno-pravne doktrine, stvoriti novi politički program kulturnog i socijalnog napretka temeljenog na socijalnoj jednakosti i liberalnoj ideji o pravu narodnog samoodređenja. Osnivač je Hrvatske pučke seljačke stranke.
Radići žive jednako kao i njihov slogan kojim su istaknuli dvije vrijednosti koje mogu sačuvati hrvatski narod:
Vjera u Boga i seljačka sloga!

5 (2)1_HSS_SlBrod (2)2_HSS_Trebarjevo (2)viber_slika_2019-06-11_19-35-494 (2)6 (2)

Ostavi komentar