Kružna stranačka ekonomija je hrvatski problem

Objavio 7. svibnja 2019. Nekategorizirano Nema komentara

Stanogradnja i stanovi za mlade obitelji bi trebali biti pomoć u demografskom oporavku svih dijelova Hrvatske i svim mladim ljudima neovisno u kojem dijelu Hrvatske žive dati jednaku priliku kazao je saborski zastupnik Davor Vlaović prilikom rasprave Zakona o društveno poticanoj stanogradnji i Zakonu o subvencioniranju stambenih kredita u utorak , 7.svibnja u Hrvatskom saboru. Istaknuo je činjenicu da mnogi mladi nisu kreditno sposobni, posebice oni koji žive u Slavoniji u kojoj se gospodarstvo nije oporavilo od ratnih razaranja.
„Od 2.328 odobrenih kredita iz Ličko-senjske je 13, Požeško-slavonske je bilo 16, iz Virovitičko-podravske 30, Vukovarsko –srijemske 44 i Brodsko-posavske županije 49, ostatak je iz razvijenog dijela hrvatske oko Zagreba. Drago nam je da mladi u Zagrebu, Rijeci i Varaždinu rješavaju stambeno pitanje i stvaraju kvalitetne uvjete za svoje obitelji, ali bismo voljeli da i mladi u drugim dijelovima Hrvatske imaju istu šansu, a nemaju jer nemaju radna mjesta. Zato je 330 tisuća iz Hrvatske iselilo uprav iz tih nerazvijenih područja bez radnih mjesta.“
Vlaović se osvrnuo na Vladine mjere zapošljavanja koje nisu donijele rezultate jer je Hrvatska po relativnom broju zaposlenih na 25 od 27 mjesta u Europskoj uniji, a broj zaposlenih mlađih od 29 godina je u padu. Iznio je podatke o prosječnoj plaći koja je u Slavoniji znatno ispod hrvatskog prosjeka rekavši kako su povećanje zaposlenosti, povećanje plaća zaposlenima i dodatno porezno rasterećenje prvi preduvjeti za korištenje programa stambenog zbrinjavanja.
„Povećanje mase kreditnih sredstava za sufinanciranje kamata je u redu, ali je trebalo planirati više sredstava posebno više sredstava za nerazvijena područja, zapošljavanje mladih s ugovorima na neodređeno vrijeme je prethodni uvjet koji nije ispunjen. Kod nas mladi rade gotovo isključivo na određeno vrijeme i nisu kreditno sposobni. U Brodsko-posavskoj županiji od 38 tisuća zaposlenih 9,5 tisuća mladih radi s ugovorima na određeno vrijeme i ne mogu koristiti mjere stambenog kreditiranja. Očekujemo da se stanovi za mlade , osim u primorju i Zagrebu grade u Orahovici, Lipiku, Pakracu, Otoku, Belišću i drugim slavonskim gradovima. Da bi slavonski gradovi bili konkurentni moraju imati fiskalne kapacitete, a sve prijedloge koji idu u tom smjeru vladajući odbijaju.“
Vlaović je kazao kako bi se sredstva od 30-40 milijardi koja prema europskim statistikama ostaju u crnoj zoni gospodarstva trebala usmjeriti u pravcu osiguranja životnog standarda mladih ljudi koji bi nakon obrazovanja ostajali živjeti u Hrvatskoj.
„Mladi koji su otišli iz Hrvatske kažu da su otišli zbog stranačkog kadroviranja, ne žele niti jednu stranačku iskaznicu zato su uzeli putovnicu i otišli iz Hrvatske. Europa govori o kružnoj ekonomiji , zelenoj ekonomiji a u Hrvatskoj je riječ o stranačkoj kružnoj ekonomiji: prvo članska iskaznica aktualno vladajućih stranaka, zatim radno mjesto u nekoj od državnih uprava – ovoga puta je to 500 novozaposlenih u Državnom inspektoratu –to je ta stranačka kružna ekonomija: stranačka iskaznica, posao i tada može koristiti poticanu stanogradnju i subvencioniranje kamata. Takvim politikama otjerati ćete još više mladih posebno kad Austrija otvori granice kao što najavljuje. Zakone treba poboljšati i učiniti mladima u nerazvijenim dijelovima Hrvatske dostupne stanove i dostupne stambene kredite.
Nedostaju nam liječnici, medicinske sestre, otići će i učitelji koji su potplaćeni, problem je u malim plaćama i malim fiskalnim kapacitetima JLS u Slavoniji.“ Kazao je i riječima „Nemojmo se dovesti u situaciju da nam mjere dođu prekasno za ruralnu Hrvatsku!“ zaključio raspravu.

DV_

Ostavi komentar