Hoće li Slavonci i Brođani imati ikada istu šansu kao ostatak Hrvatske

Objavio 27. ožujka 2019. Nekategorizirano Nema komentara

Saborski zastupnik Davor Vlaović iskoristio je priliku još jednom upozoriti na nečinjenje koje se odnosi na uspostavu i početak rada Sveučilišta Slavonski Brod za čiji su rad amandmanima vladajućeg HDZ-a osigurana sredstva u Državnom proračunu za 2019. Kazao je kao su potrebni zajednički napori svih u sustavu da bi brodski studenti, s obzirom na gospodarsko propadanje Slavonskog Broda i okolice, dobili mogućnost studirati u vlastitom gradu na brodskom sveučilištu, smatra kako će studenti koji završavaju studije u rodnom gradu nastaviti u tom pravcu i biti ključna komponenta u revitalizaciji brodsko-posavskog gospodarstva.
„Agencija za znanost i visoko obrazovanje je važna baš kao što je važno veće izdvajanja sredstava u Državnom proračunu za znanost i visoko obrazovanje. Zadatak agencije je očuvanje akademskih standarda i vjerodostojnosti kvalifikacija u visokom obrazovanju. Usporedimo li naša sveučilišta sa svijetom vidimo da naših sveučilišta nema niti u prvih 500, poseban je problem što niti diplome koje stječu naši mladi ljudi na našim sveučilištima često ne mogu nostrificirati i nakon odlaska u Europu prisiljeni su raditi niže plaćene poslove za koje je potrebna samo srednjoškolska diploma.
Što činimo da se to promijeni i da naši mladi s našim diplomama budu zapošljivi u zemljama članicama Europske unije, mnogi su prisiljeni tražiti posao izvan granica Hrvatske jer ne mogu pronaći radno mjesto i zaraditi kruh u Hrvatskoj? Taj ispit nismo položili.“ kazao je Vlaović i ukazao na problem poboljšanja dostupnosti visokog obrazovanja svim mladima u Hrvatskoj što je po njegovim riječima moguće postići boljom mrežom sveučilišta i akreditacijom novih studijskih programa i novih sveučilišta.
„Treba otvarati nove studijske programe, posebice tamo gdje postoje zakonske pretpostavke. Od 2015. postoji zakonska pretpostavka da se osnuje sveučilište u Slavonskom Brodu. Što je učinjeno, rektor, prof.dr.sc. Damir Boras je uputio Ustavnom sudu Zakon o osnivanju Sveučilišta Slavonski Brod na ocjenu sukladnosti s Ustavom, Ustavni sud je odlučio da je Zakon sukladan s Ustavom i ostaje na snazi. Dvije i pol godine smo izgubili, jer je očito bilo važnije dodjeljivanje počasnih doktorata gradonačelniku Zagreba nego voditi brigu o mladima iz Slavonije, Slavonskog Broda i okolice da dobiju mogućnost studirati u svom gradu. Što se sad događa? U proračunu su osigurana sredstva za početak rada Sveučilišta Slavonski Brod i opet se ništa ne događa na realizaciji. Zašto to činite mladima u Slavoniji , je li i to dio projekta Slavonija ? Mladi u Slavoniji i Bosanskoj Posavini koji gravitiraju Brodu moraju dobiti šansu i sveučilište u svom gradu. I gradonačelnik Slavonskog Broda je uputio otvoreno pismom Vladi s pitanjem zašto se ništa na realizaciji brodskog sveučilišta ne radi. Je li to poruka mladima u Slavoniji, Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški niste nam bitni, bitni ste samo kad trebamo vaš glas na nekim od izbora.
Pitam kada će mladi u Slavoniji dobiti šansu, kad će moći upisati prve studijske programe na Sveučilištu Slavonski Brod, kad će Agencija za znanost i obrazovanje akreditirati prve studijske programe za sveučilište u Slavonskom Brodu? U današnje vrijeme najpovoljnije, za mlade ljude, je studiranje u vlastitom gradu, a velika je vjerojatnost da će u njemu nakon studija osti živjet, raditi i formirati obitelji. Hoćemo i ikada biti svi jednaki u našoj Hrvatskoj, hoće li Slavonci i Brođani imati ikada istu šansu kao gospodarski jaki dijelovi Hrvatske koje je na sreću razaranje Domovinskog rata zaobišlo.“ Zapitao se na kraju izlaganja Vlaović nezadovoljan nečinjenjem i ignoriranjem Zakona i saborskih odluka Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Vlaović

Ostavi komentar