Voda je piće, a vjetar i sunce ekološki prihvatljivi izvori za proizvodnju električne energije

Objavio 22. ožujka 2019. Nekategorizirano Nema komentara

Hrvatska seljačka stranka u posljednjem periodu svog a djelovanja deklarira se kao „zelena stranka“ te okolišnu problematiku stavlja na posebno mjesto svoga djelovanja, a dostupnost pitke vode i kvaliteta okoliša su jedna od čestih tema kojima se bave zastupnici Stranke u Hrvatskom saboru. Povodom 22. ožujka , Svjetskog dana voda, razgovarali smo sa zamjenika predsjednika HSS- a i saborskim zastupnikom Davorom Vlaovićem koji nam je rekao kako je zaštita okoliša ne samo teoretska tema već i neosporna potreba ukoliko želimo očuvati biološku raznolikost i sam život na Zemlji. Rekao nam je kako je ovogodišnji moto uz Međunarodni dan voda „ Nikoga ne smijemo ostavit po strani—voda za sve“ tema o kojoj je, naročito u prošlom periodu govorio čestu u Saboru, vezano za problematiku opskrbe pitkom vodom novogradiškog kraja:
„Vodocrpilište Davor je tema kojoj bismo danas trebali posvetiti punu pažnju, s tih izvorišta pitkom vodom se opskrbljuje 60.000 građana, a u neposrednoj su blizini deponije smeća koja je zbog količine dovezenog smeća trebala biti zatvorena. Na deponiju se dovozi novo smeće svakodnevno, planira se izgradnja novih kazeta, ne razmišlja se o izvorištima i vodozaštitnom pojasu, ne razmišlja se o građanima koji bi mogli ostati bez pitke vode. Uz Međunarodni dan voda je potrebno progovoriti i o distribuciji vode koju danas u Hrvatskoj provodi 138 distributera, a na vodovodne mreže sa zdravstveno ispravnom, pitkom vodom je priključen samo 54% stanovništva u Hrvatskoj čime nikako ne smijemo biti zadovoljni i treba težiti povećanju dostupnosti vode svim građanima. U Hrvatskoj se planira smanjiti broj distributera vodom što bi moglo dovesti do monopola i dodatno otežati dostupnost jer će voda kojom je Hrvatska bogata postati financijski nedostupna prosječnom Hrvatu. Nedopustivo je stanje u kojem se u vodovodnim cijevima gubi 50% i više zahvaćene vode. HSS se zalaže za dostupnu pitku vodu svakom selu, besplatne priključke na vodovodne mreže svi građani Hrvatske moraju imati jednako pravo na pitku vodu.“
Vlaović je nadalje rekao kako voda nije neiscrpan resurs i o njoj se treba voditi više brige u Hrvatskoj i istaknuo pozitivan stav HSS-a kada se govori o očuvanju vodotokova i biološke raznolikosti slatkovodnih ekosustava. HSS , da bi se sačuvale zalihe pitke vode u Hrvatskoj, a godišnje se crpi 460.000.000 kubika vode, se zalaže za manje korištenje vode za proizvodnju električne energije i protivi se izgradnji novih hidroelektrana na Dravi je smatraju kako se uništavanje slatkovodnih ekosustava radi izgradnje hidroelektrane ne može smatrati ekološkim potezom. Izgradnja hidroelektrana na bilo kojem vodotoku uzrokuje promjenu prirodnih ekosustava i negativno djeluje na kvalitetu života ljudi koji u tom području žive. Alternativom i ekološki prihvatljivim smatraju povećanje korištenja solarne energije i energije vjetra za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Poručuju da su zalihe pitke vode bogatstvo ograničenog kapaciteta te s njime treba racionalnom postupati i čuvati ga.

Vlaović_1

Ostavi komentar