O korupciji se gromoglasno šuti

Objavio 16. ožujka 2019. Nekategorizirano Nema komentara

Korupcija je podmićivanje, korupcija je zlo i neprihvatljiva pojava u društvu. O korupciji je u Hrvatskom saboru u ime Kluba zastupnika HSS-a govorio Davor Vlaović rekavši da je korupcija u Hrvatskoj sveprisutna, a Hrvatska iz godine u godinu raste na ljestvici korumpiranosti te je najkorumpiranija zemlja u Europskoj uniji.
„Iz današnje je perspektive teško povjerovati da je nekada iz HDZ-ovih redova u vrijeme Jadranke Kosor grmjelo o nultoj stopi tolerancije prema korupciji. Nakon toga dolazi vlast SDP-a, pa ponovno HDZ kroz Vladu Karamarka i Plenkovića i o korupciji se počinje gromoglasno šutjeti ili čak, kroz aktivnosti i politike koje zagovaraju i provode, poticati korupciju.
Živimo u zemlji u kojoj se, kažu, godišnje zamrači više od 20 milijardi kuna. Stoga me iznenadila izjava predsjednice gospođe Kolinde Grabar Kitarović u Njemačkoj gdje je govoreći o stanju u Hrvatskoj i potencijalnom privlačenju investicija i investitora u Hrvatsku rekla da korupcija i nije problem nego je problem sporo pravosuđe. Jasno je da u Hrvatskoj postoji umreženost politike i sudstva. Takve prakse se moraju mijenjati.“
Vlaović je kazao kako u Hrvatskoj ne postoji zakonodavni okvir koji može spriječiti korupciju, te se moraju mijenjati zakoni, ali i navike i postupanja korumpiranih pojedinaca kako bi hrvatski građani vratili povjerenje u društvo i sustav i kako bi prestali iseljavati jer iseljavaju zbog nereda, krađe i korupcije koja je sveprisutna u Hrvatskoj.
„Posebno treba istaknuti da se ništa promijeniti neće dok se šalje poruka sa strane vladajućih da izbori nisu bitni, bitna je postizborna trgovina. Mi iz HSS-a smo tražili istragu o stvaranju većina u gradu Zagrebu, u Zagrebačkoj skupštini, većine ovdje u Hrvatskom saboru i nemamo još uvijek odgovora. Pitam do kuda se stiglo sa tim procesima? Kada se kupuju mandati šalje se poruka nisu bitni izbori ni glas građana, šalje se poruka da je korupcija prihvatljiva.
HSS je predložio Zakon o porijeklu imovine koji bi sankcionirao sve one moji su koruptivno djelovali, koji nije upućen u saborsku proceduru. Tim prijedlogom dali smo mogućnost ovoj Vladi da donese Zakon, kako bi država imala alat oduzeti imovinu čija vrijednost prelazi vrijednost prijavljenih prihoda i naplatiti razliku između prihoda i vrijednosti imovine. Zašto taj zakon nije u proceduri? Očito da nekim on ne odgovara jer bi vjerojatno stradali neki i sa desne i sa lijeve strane koji su do sada bili u vlasti.“
Vlaović je spomenuo korupciju koja je vezana uz Agrokor , izdavane su mjenice bez pokrića i prikriveno financiran Agrokor radi izbjegavanja obveza PDV-a. Zapitao se hoće li dobavljači u cijelom procesu biti jedini krivci.
„Preko 500 milijuna kuna iz Agrokora izvukla grupa Borg, vjerojatno ni ovdje nitko neće odgovarati i kako očekivati da će se indeks percepcije korupcije u Hrvatskoj približiti europskom prosjeku? Vjerojatno će i dalje padati očito je da ovu vlast, političku vlast interesira samo moć i većina u Saboru, većina u Vladi a kako živi hrvatski narod, kako rade i žive poduzetnici, najbolje oslikava nedavno objavljena vijest da se kažnjava poduzetnika koji je radnicima koji su radili na određeno vrijeme, promijenio ugovore na radni odnos na neodređeno vrijeme ali to nije prijavio u 24 sata radi vikenda, kažnjen je. Njega se kažnjava iako nitko nije oštećen, a radnicima je učinjen ustupak. Strogoću trenirati na pogrešnima.“
Vlaović je zaključio da s takvim odnosom prema poduzetnicima i investitorima Hrvatska ne može naprijed.

Izrezak

Ostavi komentar