Vino je ključna sastavnica kontinentalnog turizma

Objavio 13. ožujka 2019. Nekategorizirano Nema komentara

Proizvodnja vina u Hrvatskoj je tradicija temeljena na iznimnim geografskom položaju kontinentalnog i mediteranskog dijela Hrvatske za proizvodnju grožđa. Vinogradarstvo i vinarstvo su važne gospodarske grane , a Zakon o vinu o kojem je u Hrvatskom saboru u ime Kluba zastupnika HSS-a raspravljao Davor Vlaović važan za mnoga obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Govoreći o novom Zakonu Vlaović je istaknuo dobre i manje dobre odredbe rekavši da vinari očekuju novi Zakon o vinu, upoznati su s njegovim odredbama i zadovoljni dijelom koji se odnos na smanjenje administriranja i smanjenje izdataka pri stavljanju vina u promet kao i podjelom Hrvatske u četiri vinske i vinogradarske regije. Istaknuo je i loše odredbe:
„ Proizvodnja vina u Hrvatskoj je smanjena za 40% u odnosu na trenutak kada smo ulazili u Europsku uniju, uvoz vina u Hrvatsku raste. Posebno nas u HSS-u i naše vinare smeta uvoz nekvalitetnih vina u rinfuzi iz Makedonije i drugih neeuropskih država. Zato očekujmo da Zakon postane alat Agenciji za plaćanje i Državnom inspektoratu kojim će uspostaviti red na tržištu vina u Hrvatskoj. Do sada je kontrola provedena na samo jednom uvezenom kontingentu vina, a uvezli smo 26 tisuća tona u Republiku Hrvatsku. Ako želimo zaštititi vinare od nelojalne konkurencije inspekcije moraju biti na terenu.
Vinarima i vinogradarima možemo pomoći i potporama za sadnju vinograda kao i zajedničkom borbom i financijskom pomoći u sprječavanju širenja zlatne žutice i njenog vektora u cijeloj Hrvatskoj, a ne samo u Istri.“
Podsjetio je na vrijeme donošenja Državnog proračuna za 2019. kada su HSS-ovci predlagali povećanje proračuna za vinogradare što nije prihvaćeno a danas je zlatna žutica prisutna u cijeloj Hrvatskoj što će za posljedicu imati krčenje vinograda, a mogao se suzbijati samo vektor. Zapitao se tko će plaćati sve te direktne , ali i indirektne štete jer mnogi OPG-ovi će ostati bez prihoda. Predložio je preventivnu mjeru:
Neka država naredi mjeru suzbijanja cvrčka prskanjem insekticidom svih vinograda gdje se štetnik pojavio. Naši vinogradari očekuju potporu. Sljedeća mjera je bolje marketinško promoviranje hrvatskih vina i vinorodnih područja. Hrvatska turistička zajednica mora više sredstava izdvojiti za financiranje kontinentalnog turizma, a vino je njegova sastavnica. Hrvatski vinari ne mogu količinama konkurirati velikim francuskim ili talijanskim vinskim regijama. Kvalitetnim sortnim vinima i prodajom na kućnom pragu možemo napraviti puno.“
Vlaović je pozvao zakonodavce da razmisle o smanjenju PDV-a na vino kako bi ono postalo konkurentno na tržištu. Najavio je i amandmane HSS-a na dio Zakona koji se odnosi na upis u Upisnik svih vinogradara neovisno o broju trsova i predložiti minimalni broj trsova za upis u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava jer treba razlikovati proizvođače od hobista i vikendaša. Kazao je da se Zakonom mora zabraniti bilo kakav oblik stavljanja vinskih patvorina na tržište što predloženi Zakon dopušta.

1

Ostavi komentar