Tražim sanaciju odlagališta smeća u Davoru prije negoli bude kasno

Objavio 28. veljače 2019. Nekategorizirano Nema komentara

„Voda znači život, a pravo na vodu je temeljno ljudsko pravo. Tako mislimo mi U HSS-u, posebice tako razmišljaju oni koji danas u 21. stoljeću ne mogu ostvariti to pravo jer nemaju mogućnost priključka na pitku vodu. Republika Hrvatska je jedna od najbogatijih europskih zemalja po količinama dostupne pitke vode. „ rekao je saborski zastupnik Davor Vlaović prilikom iznošenja stava Kluba HSS-a o problematici pitke vode u Hrvatskoj. HSS-ovci jedan od razloga lošeg stanja s vodoopskrbom vide u neracionalnom zapošljavanju i vođenju vodovodnih poduzeća.
„Kakav je naš odnos prema tom bogatstvu i vrijednom nacionalnom resursu? Karakterizira ga rastrošnost i maćehinski odnos nemilice zagađujemo vodu. Vodovodne mreže su izgrađene, broj priključaka na vodovodne mreže je mali kao i potrošnja. Razlozi takvog stanja su sjedeći: u Hrvatskoj postoji 165 javnih isporučitelja, broj im se povećao u posljednjih deset godina što rezultira povećanim zapošljavanjem kod nas je 6 do 12 zaposlenih u vodovodnim tvrtkama na 1000 stanovnika u Austriji je samo dva zaposlena u vodovodni tvrtkama na 1000 stanovnika.
Isporučitelji vode iz godine u godinu iskazuju sve veći financijski gubitak jedan od razloga su gu gubici vode zbog dotrajalosti mreža. Pojedini vodovodi imaju gubitke u mreži veće od 50% sve to rezultira visokom cijenom vode koja je građanima Hrvatske zato sve manje dostupna, ne mogu ju platiti.
Treba razmišljati o smanjenju broja isporučitelja vode, ali i smanjenju gubitaka vode u mreži. HSS traži osnivanje fonda solidarnosti koji bi osigurao smanjenje dostavne cijene vode za otoke i ruralne dijelove Hrvatske koji još uvijek nemaju vodovod.“
HSS-ovci posebno problematičnim smatraju nečinjenje u segmentu brige o izvorima pitke vode i vodozaštitnim područjima gdje su sve češće akcidentne situacije.
„Vodozaštitna područja su poseban problem koji se ne rješava, iz onečišćenja vode u Slavonskom Brodu kao da nismo ništa naučili pa se isti problem prije desetak dana dogodio u Zagorju.
Posebno negativan primjer je općina Davor gdje su u krugu 1,5 kilometara vodocrpilište i deponija smeća koja ima uporabnu dozvolu za 115.000 tona smeća, a dovezeno je 20.000 tona više od dozvoljenog. Pitam što rade inspekcije? Tko provjerava je li sve što se događa u skladu sa zakonima? U općini Davor su i prijevremeni izbori za općinsko vijeće jer u građani rekli dosta je i rekli su NE bahatom ponašanju aktualnog vodstva općine Davor, demonstrirali su moć i nisu informirali građane što se dovozi na odlagalište, jesu li kamioni smeća pregledani, od kud dolazi smeće i po kojim cijenama se zbrinjava. Na takva pitanja niti općinski vijećnici godinama nisu dobivali odgovore. Nisu dobili niti odgovore na pitanje kolika je opasnost i prijetnja smeće u vodozaštitnoj zoni izvorišta pitke vode.
Sukobili su se radi toga unutar vladajućeg HDZ-a, a krivnja se želi prebaciti na drug političke opcije i opoziciju koju nitko nije ništa pitao, a na postavljana pitanja nikada nisu dobivali odgovore. Zbog HDZ-ovih nadmudrivanja trpi cijela općina Davor, trpi 60.000 stanovnika od Okučana do Nove Kapele jer dobivaju pitku vodu s tog područja.
Pozivam stanovnike općine Davor da izađu na izbore jer ne odlučuju samo o sudbini svoje općine, tim izborima odlučuju o sudbini 60.000 stanovnika zapadnog djela Brodsko-posavske županije.
Inspekcije pozivam da izađu ne teren, utvrde činjenično stanje. Tražim prijedloge za sanaciju tog odlagališta prije nego li bude kasno.
Pitku vodu moramo čuvati za generacije koje dolaze i ne smijemo se ponašati neodgovorno kako to čini sadašnje vodstvo općine Davor.
Javni interes mora biti ispred osobnog! „ zaključio je Vlaović

1

Ostavi komentar