Janje dali vuku na čuvanje

Objavio 23. veljače 2019. Nekategorizirano Nema komentara

Robne zalihe su prema riječima HSS-ovca Davora Vlaovića izuzetno važne u procesu upravljanja rizicima, ali su u posljednje vrijeme u Hrvatskoj postale predmet spekulativnih radnji i pogodovanja pojedincima. O tom je govorio u raspravi o stanju robnih zaliha u Hrvatskom saboru.
„Podaci o vrijednosti robnih zaliha od 466 milijuna kuna djeluje nestvarno. Je li to stanje zaliha rezultat procjene rizika, je li rezultat strateškog promišljanja? Pitanje je koje su robe na zalihama i jesu li dostatne ukoliko dođe do ugroze neovisno o vrsti ugroze? Živimo u vremenu klimatskih promjena koje rezultiraju vremenskim nepogodama i štetama koje se procjenjuju u milijardama kuna. Jesu li naše robne zalihe dostatne, teško je procijeniti jer nemamo usporednih pokazatelja zemalja u okruženju.“
Vlaović je napomenuo da bi bilo jako dobro uspostavljati partnerske odnose sa našim europskim susjedima kako bi u slučaju potrebe mogli surađivati i kako bi stanje nabave roba za robne zalihe bilo transparentni je.
„U HSS-u nas zanima kako su robe nabavljane, od kojih dobavljača, po kojim cijenama, javnom nabavom ili političkim dogovorima? Kod nabave te vrste roba nitko ne smije imati povlašteni status, a robe bi morale biti od domaćih proizvođača.“
Prema HSS-ovcu robne zalihe bi morale biti čimbenik tržišne stabilnosti neovisno o manjku ili višku pojedinih proizvoda, spomenuo je interventne otkupe kao pozitivu gospodarsku mjeru.
„Višak utovljenih svinja je trebalo rješavati interventnim otkupom, ništa nije učinjeno mada za tu mjeru ,ako ima dobre volje još uvijek nije kasno i bila bi dobra jer bi se sigurno smanjila opasnost zaraze afričko svinjskom kugom koja nam je na granicama. Ne znamo kakvo je stanje sa svinjama i svinjskim mesom, imamo li ga dovoljno.
Loše je jer nemamo dostatnu proizvodnju većine poljoprivrednih proizvoda, broj goveda se smanjio za 8,2%, svinja 6,6% , ovaca 3,1 % , peradi za 10,6%. To nas mora zabrinuti jer nam je danas rečeno da mesne zalihe čuvamo u živoj stoci. Imamo li mi u Hrvatskoj dostatne rezerve hrane? Dodatni je problem da se krave u hrvatskoj vode kao nestale ili kako ih nazivaju plutajuća goveda, odnosno ona koja su otpremljena s farme a nisu završila u legalnim klaonicama, izvozu ili drugoj farmi. Završile su u sivoj zoni. Imaju li slične putove i robe iz robnih zaliha?
Hrvatska praksa je pokazala da su robne zalihe znale biti pokradene. Podsjećam na slučaj Đakovština u kojem je nestala preko 50 mil. kn vrijedna pšenica. To je ogroman broj kamiona koje nitko nije vidio kuda su odvezeni i nitko za to nije odgovarao. Pitam se postoji li još takvih tvrtki u Hrvatskoj kojima vrapci jedu tisuće tona pšenice. Nas u HSS-u zanima jesu li Agrokorove tvrtke čuvale robne rezerve, ako jesu gdje su te robe završile.“
Vlaović je prozvao ministra poljoprivrede za šutnju i nedostatak reakcija na evidentne malverzacije zalihama hrane, baš kao što ne reagira na pravovaljan način i istinom na uvezenu hranu sumnjive kvalitete jer svaki dan se javljaju nove informacije o mjestima i količinama zdravstveno neispravne govedine.
„Žalosno je što ne kontroliramo uvezeno meso,, a još žalosnije je što ne štitimo domaću proizvodnju što bi se dobrom organizacijom gospodarenja robnim zalihama sigurno moglo. Zato nam proizvodnje padaju , a broj iseljenih raste.“
Zatražio je dodatna ulaganja u vatrogastvo i vatrogasnu opremu, vozila i cisterne za pitku vodu jer takva iskustva kao dugogodišnji zapovjednik stožera civilne zaštite ima. Posebno je apostrofirao nužnost izrade procjene rizika i to potkrijepio primjerom Brodsko-posavske županije koja za vrijeme poplava nije imala niti jednu cisternu za dostavu pitke vode.
„ Napravimo procjenu stvarnih potreba da bi se moglo reagirati pravovremeno, lijepo je i pristojno pokazati empatiju i posjetiti ugrožena područja, ali u takvim trenucima treba donijeti i pomoć, a to je moguće osigurati jedino pravovremenim planiranjem.
Robne zalihe treba pravilno voditi, ne smije se dogoditi da robne zalihe nestaju i za to nitko ne odgovara“
Vlaović je u svojim odgovorim na replike koje je izazvalo njegovo izlaganje odgovorio kako je nedopustivo janje dati vuku na čuvanje , a u Hrvatskoj se takvi poslovi stalno događaju.

1V_6

Ostavi komentar