Je li došlo vrijeme da zazvoni Veliko zvono zagrebačke katedrale?

Objavio 19. veljače 2019. Nekategorizirano Nema komentara

Izaslanstvo Hrvatske seljačke stranke zapalilo je svijeće i položilo svijeće kod spomenika Sibinjskim Žrtvama i spomenika hrvatskim braniteljima u Sibinju na Dan sjećanja na Sibinjske žrtve.
Na čelu izaslanstva bio je potpredsjednik HSS-a i saborski zastupnik Davor Vlaović.
Propovjednik na svetoj misi je podsjetio na važnost vremena u kojemu su seljaci ubijeni i važnost podrške nadbiskup Alojzija Stepinca u borbi za nacionalni identitet jer nije popustio vlastima u prikrivanju i omalovažavanju žrtve seljaka , koji je podržao ideju hrvatskog prava na upravljanje nacionalnim interesima i dopustio služenje misa zadušnica za pobijene seljake mada je to značilo suprotstaviti se režimu. U zagrebačkoj katedrali u čast žrtvama zvonilo je Veliko zvono koje se koristi samo u najsvečanijim prilikama ili u trenucima velike ugroze i katastrofe. 1935. je prijetila katastrofa, Hrvatska je bila ugrožena, a seljaci, članovi Hrvatske seljačke stranke su zaslužili poštovanje.
Vladko Maček i HSS su 1935. bili velika prijetnja vladajućim jugoslavenskim strukturama. Najava HSS-a o sudjelovanju na svibanjskim izborima posebno je teško prihvaćana „Vladko Maček je o tim događajima zapisao: »Moram spomenuti da je odmah u početku izborne borbe došlo do sukoba između seljaka sela Sibinj i žandarmerije. Rezultat je bio devet mrtvih i nekoliko desetaka ranjenih seljaka. Izgleda da se na taj način mislilo narod uplašiti i slomiti mu opozicijski izborni elan. Dogodilo se protivno, jer je taj žalosni događaj potaknuo ljude na još žešću borbu.« (Artuković, UDK: 27-58-722.51-058.6 Stepinac, A, 2018)
U to vrijeme su postojali ideali u koje se vjerovalo i za koje je vrijedilo suprotstaviti se centralističkoj velikosrpskoj vladavini. Danas je vrijeme za zapitati se Što se s hrvatskim idealima dogodilo, jesu li Hrvati postali apolitični kao nikada do sada u povijesti ili je režim, čiji se čelnici zaklinju u demokratičnost, postao autoritaran i u službi vladajućoj manjini koja ne preže pred prodajom nacionalnih dobara. Ministar poljoprivrede je dao naputak načelnicima općina na koji način trebaju prepustiti hrvatsko poljoprivredno zemljište strancima. Rade isključivo za osobne interese o čemu svjedoči posljednji pokušaj kupovine vojnih aviona.
Hrvatska seljačka stranka i njeno članstvo i danas, kao i 1935. spremna je trpjeti progon, omalovažavanje, spletkarenje i lažno izvještavanje. Čelnici Stanke spremni su strpljivo u redu čekati da posljednji polože vijenac kod spomenika Sibinjskim žrtvama, kao što su to učinili i danas, 19.veljače 2019. jer znaju da imaju podršku naroda, onih kojim je obitelj, dom i domovina na prvom mjestu, jer znaju da je vrijeme nepotkupljivo, ono prolazi , a samo istinske vrijednosti ostaju.
1935. za Hrvatsku nacionalnu ideju su poginuli seljaci koji su imali ideju i viziju, imali su ju i branitelji devedesetih godina. Čini se kako je vrijeme ideja i vizionarstva ostalo u povijesti, a prevladali su osobni interesi i borba za novac, vlast i utjecaj.
HSS-ovci su se zapitali je li i danas došlo vrijeme da zazvoni Veliko zvono zagrebačke katedrale , je li došlo vrijeme da se oglasi velika katastrofa jer Hrvatska ide u pogrešnom pravcu, onom koji nije u interesu njenih građana u onom pravcu za koji nisu ginuli hrvatski branitelji niti seljaci vođeni Vladkom Mačekom i radićevštinom 35.

hss-4hss-2hss-6hss-5hss-3HSS-1

Ostavi komentar