Plan je uništiti hrvatsku industriju, ZAŠTO?

Objavio 30. siječnja 2019. Nekategorizirano Nema komentara

Saborski zastupnik Davor Vlaović zatražio je stanku u Hrvatskom saboru kako bi iznio stav HSS-a o industrijskoj proizvodnji u Hrvatskoj. Govorio je o trenutnim problemima u brodogradnji i propadajućim slavonskim industrijama; drvnoj industriji, metaloprerađivačkoj i već zaboravljenoj vukovarskoj industriji obuće.
„Čin se kako je u Hrvatskoj umjesto donošenja strategije industrijskog razvoja na sceni je plan uništenja hrvatske industrije i zatvaranja radnih mjesta koji je na samom kraju provođenja. Na rasporedu je brodogradnja, Uljanik i 3.maj gdje se uz desetljetno ulaganje silnih milijardi ne nazire rješenje. Dvije i pol tisuće radnika ostati će bez radnih mjesta i redovnih plaća. Porezom, prikupljenim od svih građana, plaćati će jamstva i penale za neisporučene brodove.
Vlaović je kazao kako je drvna industrija pred izdisajem, a vladajući pogoduju strancima.
„Umjesto da se vodi briga da slavonska , baranjska i srijemska drvna industrija, gdje su najkvalitetnije hrastove i bukove šume, dobije najbolje trupce, naša slavonska drvna industrija nema dovoljne količine trupaca za preradu. Spačva Vinkovci je prikazala da može preraditi 86.000 m3 drvne građe ,a na natječaju Hrvatskih šuma dobili su samo 50 tisuća. Više građe značilo bi nova zapošljavanja, ovako će slati radnike na burzu.
Ugledajmo se na Azijske tigrove; Tajland, Koreju, Maleziju, koji su digli vlastitu proizvodnju jer nisu dopustili ulazak strancima u vlasništvo, strancima nisu dali zemlju i sirovinu, tako su štitili domaću industriju. Mi Hrvati radimo obrnuto, ništa ne činimo da zaštitimo domaću industriju. Neki vladajući su najavljivali izlazak iz politike ako se u njihovom mandatu dogodi gašenje sisačke rafinerije. Događa se, a oni šute. Toliko o vjerodostojnosti.“
Naglasak je stavio na slavonske i brodske tvrtke za koje je Vlada obećala brinuti nakon skidanja s liste strateških tvrtki što se ne događa. Metaloprerađivačka industrija u Slavonskom Brodu nestaje.
Marom dobrog gospodara ovih dana će se ugasiti 180 radnih mjesta u Đuri Đaković industrijskim rješenjima. 2015. se odustalo od ĐĐ Elektromontaže, sad se odustaje od čeličnih konstrukcija i Teške hale. Tko je za to kriv? Radnici će jedini biti kažnjeni odlaskom na burzu s minimalnim otpremninama. Koja je to poruka nakon 98 godina postojanja poduzeća? Država je dala jamstva za kupovinu strojeva, novac e se potrošiti na otpremnine a ne nove tehnologije.
Pitam što se čini da se smjeni neuspješna uprava dovedene iz HNS-a i HDZ-a. nisu krivi radnici.
Ako je rješenje prosvjed, biti će organiziran !“
Vlaović se osvrnuo na gospodarsku situaciju na krajnjem istoku Hrvatske, u Vukovaru poručivši da je za život u Slavniji važno ulagati u industriju, u borovsku industriju gume obuće koja je zapošljavala 22 tisuće radnika od kojih je danas zaposleno jedva 700.
„ Nije dovoljno ulagati u obnovu vukovarskih fasada, treba otvoriti radna mjesta. Nije dovoljno da samo predsjednica nosi Zenge, proizvode Borova trebaju kupovati i drugi. U tu industriju treba investirati, pomoći u novom zapošljavanju. Plaće radnicima Žetelice u Županji nisu isplaćene, je li to projekt Slavonija ? Je li to briga za razvoj Slavonije ? Citirati ću: posljednji je to metak u čelo hrvatske industrije.“
Vlaović je svoje izlaganje završio riječima „Ima i nešto dobro neće biti potrebe za pucanjem po slavonskoj industriji, ona će nestati ako se nastavi ovakva briga marom dobrog gospodara za Đuru Đakovića i ostale slavonske tvrtke. „

2

Ostavi komentar