Hrvatsko poljoprivredno zemljište predaju strancima

Objavio 17. siječnja 2019. Nekategorizirano Nema komentara

Saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović zatražio je stanku u Hrvatskom saboru kako bi progovorio o hrvatskim nacionalnim interesima hrvatskom nacionalnom dobru koje se dijeli strancima dok se u Saboru političari bave kazalištem.

„Hrvatska seljačka stranka je tvrdo protiv izdaje nacionalnih interesa i prodaje nacionalnih resursa. HSS je uvije bio protiv prodaje ili danas predaje državnog poljoprivrednog zemljišta izvora pitke vode i hrvatskih šuma strancima.“
Vlaović je kazao kako se danas u Hrvatskoj događa predaja nacionalnog dobra strancima pod krinkom općeg interesa, a zapravo se radi o interesima pojedinaca, posebice interesa ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića koji traži od načelnika općina prijenos koncesija bivšeg Agrokora na zrcalne tvrtke dopisom od 14. siječnja 2019., aktom pod brojem KLASA:023-03/18-01/45, podbroj akta je 2.
„Ne znamo niti tko je vlasnik zrcalnih tvrtki: Rusi temeljem kapitala banaka ili Amerikanci temeljem kapitala strvinarskih fondova. Premjer je rekao kako vlasnik nije bitan. Tako je, nije važan vlasnik ako se čuvaju nacionalni interesi. Hrvatska seljačka stranka je tražila zaštitu domaće proizvodnje i radnih mjesta u Agrokorovim tvrtkama. Tražili smo najmanje 5 godina bez otpuštanja radnika. Ništa od toga niste ugradili u nagodbu. Tražili smo da se ne dopusti prenošenje vlasništva i dislokacija proizvodnje iz Slavonije. Novim vlasnicima važan je kapital, a ne čovjek ili Slavonija. I Todorić je to radio s mesnom industrijom. Što je s radnim mjestima u Slavoniji Baranji i Srijemu? To nikoga nije briga. Zato nije važno tko je vlasnik. Nama, HSS-u je bitno!“
U nastavku izlaganja Vlaović je rekao kako prisila za potpisivanje aneksa ugovora nije korektan odnos prema načelnicima koji su se rodili, odrastali i danas žive sa svojim poljoprivrednicima, a morati će im uskratiti poljoprivredno zemljište jer će u protivnom svi stanovnici općina biti sankcionirani nepopularnim ministrovim mjerama i uskraćivanjem potpora. Posebno je apostrofirao nepravdu koja se čini prema lokalnim domicilnim poljoprivrednicima koji ako nisu izmirili sve obveze prema državi ne mogu produžiti zakup, a slijednice Agrokora, koji nije plaćao obveze prema državi, to mogu.
„Pitam jesmo li svi jednaki pred zakonom? Hoće li se našim poljoprivrednim gospodarstvima prenijeti ugovor o zakupu ili koncesiji i ako nisu izmirili obveze prema JLS, županiji ili državi ? E, neće! Kakvi smo mi to građani, strancu se može prenijeti koncesija iako nisu izmireni svi dugo, a OPG-u ne može!
Tako se ne vodi država, tako se ne štite nacionalni interesi. Već dvije godine za naše poljoprivrednike nisu raspisani natječaji jer Ministarstvo nije dalo jasne upute. Nitko me ne može uvjeriti da je to slučajno. Krivi će ponovo biti načelnici općina, nije tako, kriv je ministar!
Odnos prema državnoj imovini najbolje je prezentiran u đakovačkoj ergeli. Tražim smjenu ravnatelja, tražim smjenu Upravnog vijeća i ostavku ministra jer nije na vrijeme reagirao.!“ zaključio je Vlaović.

Ostavi komentar