Dnevnik jedne ….ceste i HSS-ovog zalaganja za cestu Kobaš-Bebrina

Objavio 18. prosinca 2018. Nekategorizirano Nema komentara

Neki su cestu prije petnaestak godina nazvali „Ljubina cesta“, stada saborska zastupnica Ljubica Lalić amandmanom je u državni proračun uspjela uvrstiti financiranje ceste Kobaš- Bebrina koja je dio buduće posavske magistrale ( neki tadašnji uvaženi HDZ-ovci su aktivno lobirali protiv i zaustavili gradnju)
Hrvatska seljačka stranka je amandmanom pokušala istu uvrstiti u Županijski proračun 2018., neki Kobašani u Skupštini su bili protiv i nije prošlo.
Saborski zastupnik Davor Vlaović amandmanom je tražio uvrštavanje ceste u Državni proračun 2019., brodsko-posavski saborski zastupnici nisu podržali i amandman nije prihvaćen.
HSS je ponovno amandmanom na Županijski proračun 2019 tražio sredstva za izgradnju ceste Kobaš – Bebrina
Izgradnja ceste je postala sastavni dio proračuna i izgradnja kreće s prvim proljetnim zrakama sunca. Josipa pjeva o Dnevniku jedne ljubavi, a HSS je uspio dobiti građevinski dnevnik ceste Kobaš – Bebrina.
Županijski vijećnici HSS-a Dragica Vučković, Ivan Šmit i Zlatko Bunjevac i saborski zastupnik Davor Vlaović aktivno su sudjelovali u radu sjednice Županijske skupštine na kojoj je usvojen Proračun Brodsko-posavske županije za 2019.
Vlaović je pozvao na zajedništvo kod lobiranja za razvojne projekte s područja Županije na svim razinama. Iskazao je nezadovoljstvo činjenicom da su članovi vladajućeg tima amandmanima predlagali brodske projekte Sveučilište Slavonski Brod i izgradnju škole Milan Amruš, koji bi u uređenim sustavima bili sastavni dio prijedloga vladajuće većine, u Brosko-posavskoj županiji takvo lobiranje nije poznato. Posebno je istaknuo projekte Tehnologijsko-inovacijski razvojni inkubator i Fond za sufinanciranje slavonskih projekata koji su važni za razvoj poduzetništva u Slavoniji koja je nepravedno svrstana u NUTS II regiju zajedno s razvijenim zapadnim dijelom Hrvatske koji isu dobili potrebnu većinu glasova jer slavonski zastupnici za te prijedloge nisu dali svoj glas.
HSS-ovci su u županijskom proračunu tražili sredstava za:

Izgradnja ceste Kobaš Bebrina -2.000.000,00 kn
OBRAZLOŽENJE
Cestom se spajaju dvije općine Oriovac i Bebrina, a cesta je sastavni dio buduće posavske magistra koja će spojiti istok i zapad Županije ,a stanovnicima osigurati bolju prometnu povezanost i smanjenje troškova transporta obrtima, OPG-ovima i poduzećima i brži pristup zdravstvenoj zaštiti te povećati učinkovitost zdravstvenog sustava
(projekt je postao sastavni dio proračuna )

Tehnologijsko-inovacijski razvojni inkubator – 200.000,00 kn
OBRAZLOŽENJE
Ukupna procijenjena vrijednost projekta= 32.370.000,00 kn, osigurano financiranje 27.000.000,00 kn (ITU mehanizam Urbanog područja grada Sl.Broda)
Potrebno osigurati ostatak…Postoji mogućnost sufinanciranja preko Fonda za sufinanciranje EU projekata, ali je problem “ograničenih” sredstava u tom Fondu.

Cilj ovog projekta je izgradnja i opremanje građevinskog kompleksa tehnologijsko-inovacijskog razvojnog inkubatora za potporu razvoju malih i srednjih poduzetnika i malih poljoprivrednih gospodarstava.
Predviđeni kapaciteti: Prostori za preradu voća, povrća, meda, orašastih plodova i hladnjače ( s naglaskom na ULO hladnjače)

Izrada projektne dokumentacije za navodnjavanje na području općina Sibinj, Oriovac, Bebrina i Brodski Stupnik – 100.000,00 kn
OBRAZLOŽENJE
Veliki broj poljoprivrednih proizvođača je zainteresiran za korištenje navodnjavanja poljoprivrednih površina radi povećanja učinkovitosti povrćarske i voćarske proizvodnje. Ovaj projekt je sastavni dio Plana navodnjavanja u Brodsko-posavskoj županiji
Izgradnja ceste Seoce Siče – 500.000,00 kn
OBRAZLOŽENJE
Očuvanje života u ruralnom prostoru BPŽ. Bolja prometan povezanost. Općina Nova Kapela je izradila projektnu dokumentaciju i Glavni projekt te traži sufinanciranje izgradnje.
(projekt je prihvaćen s ulaganjem 250.000,00 kn u 2019 i 250.00,00 kn u 2020.)
Organizacija rada posebnog dežurstva – 300.000,00 kn
OBRAZLOŽENJE
Aktivnošću će biti povećana dostupnost i kvalitetu zdravstvene zaštite vikendom, nedjeljom i praznikom što je jedna od ključnih zamjerki građana na sustav zdravstva na primarnoj razini zdravstvene zaštite.
Svi prijedlozi će u konačnici biti dio proračuna Brodsko-posavske županije što pokazuje da HSS i danas u potpunosti razumije potrebe hrvatskih građana ili „čuje bilo naroda“.

1

Ostavi komentar