Pokrštavanje u tijeku ili preimenovanje agencija i uprava

Objavio 11. prosinca 2018. Nekategorizirano Nema komentara

U Hrvatskom saboru na dnevnom redu su izmjene i dopune brojnih zakona kojima je jedini cilj promijeniti naziv i centralizirati vlast bez prethodnih analiza stanja koje bi ukazale na opravdanost predloženih mjera. Prema riječima saborskog zastupnika HSS-a Davora Vlaovića stječe se dojam kako su u Vladi odlučili odgovoriti na kritike javnosti spajanjem agencija i uprava s krovnim ministarstvima kako bi se govorilo o reformama, a reforme ne postoje. Dogoditi će se jedino lutanje i glavinjanje labirintom u potrazi za svjetlom. Građanima, kada je u pitanju sustav civilne zaštite i organizacija sustava Državne uprave za zaštitu i spašavanje ostaje moliti se Bogu da se ne dogode katastrofe jer narednih barem pola godine na njih neće imati tko odgovoriti.
„Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje je cilj jačanje sustava civilne zaštite, zaštita imovine i organizacija sustava upravljanja u kriznim situacijama. 8 godina sam bio načelnik stožera u Brodsko-posavskoj županiji, imam praktična iskustva nastala u 2 jako teške krizne situacije. Zato kažem da treba ojačati sustav i funkcionalno ga učiniti boljim. U HSS-u mislimo da je Državnu upravu za zaštitu i spašavanje trebalo podići na nivo središnjeg državnog ureda, jer u situacijama krize poplava, ekoloških katastrofa netko mora upravlja krizom, hoće li će to biti MUP ili hrvatska vojska ili civilna zaštita nje važno. Važno je da funkcionira. EU je tražila da napravimo jak sustav civilne zaštite i upravo je zato osnovana Državna uprava za zaštitu i spašavanje da koordinira tim sustavom i da upravlja krizama. Mislimo da je ovo korak unazad .“ Iznio je svoja iskustva Vlaović nezadovoljan prijedlogom stavljanja Države uprave za zaštitu i spašavanje u sastav MUP-a. Smatra kako sustav danas dobro funkcionira ima educirane članove te svaka organizacijska promjena donosi samo probleme i umjesto ušteda najvjerojatnije nove troškove. Govorio je o svojim pozitivnim iskustvima iz vremena poplava u Brodsko-posavskoj županiji.
„U okviru sustava civilne zaštite željeli smo biti operativni i brži, imati korak ispred ostalih. Uključili smo udruge radioamatera, dobrovoljna vatrogasna društva, HGSS-a, ronioce, udruge tehnike kulture i civilni sektor za dežurstva na nasipima i branili Slavoniju od poplava. Pitanje je hoće li sad udruge moći sudjelovati u takvim akcijama spašavanja. Bili smo aktivni i prijavili jedan projekat zajedno sa gradom Šapcem, koji je isto imao problema s poplavom od rijeke Save, dobili smo 3 milijuna kuna za nabavku opreme. Državna uprava za zaštitu i spašavanje unutar MUP-a više neće moći kandidirati na takove natječaje, hoćemo li moći povlačiti sredstva iz EU?“ bio je kritičan Vlaović
U nastavku rasprave osvrnuo se na ulogu Hrvatskog centra za razminiranje i posao koji su obavili na razminiranju Hrvatske te izrazio nadu da će im status konačno biti riješen, HSS je protiv gašenja Hrvatskog centra za razminiranje. Pozvao je vladajuće da još jednom dobro razmisle o potezima koje povlače.
„Budimo razumni, nemojmo provoditi politike pod nazivom reforme samo radi političkih bodova nego učinimo Hrvatsku sposobnijom da zaštiti imovinu i građane u Hrvatskoj pogotovo kada vidimo da Europska komisija i Europska unija jačaju sustav sigurnosti kroz pojačana izdvajanja za vojsku, za schengen a mi službu koja je dobro radila, koju je trebalo nadograđivati razmontiramo i civilnu zaštitu vraćamo korak unazad.“

1

Ostavi komentar