Inspekcija trenira strogoću, na malima

Objavio 6. prosinca 2018. Nekategorizirano Nema komentara

„U Hrvatskoj danas postoj 17 različitih vrsta inspekcija koje djeluju kroz 8 ministarstava i opterećuju gospodarstvo, kod pojedinih obrtnika inspektori su dolazili i do 20 puta u jednom mjesecu. Takvim poduzetnicima malo je jedan zaposlenik za komunikaciju s inspektorima, mnogi obrti su iz tog razloga i zatvoreni“, bio je kritičan saborski zastupnik Davor Vlaović prilikom rasprave o Zakonu o državnom inspektoratu .
Smisao novog Zakon trebao bi biti jačanje konkurentnosti, unapređenje poslovnog okruženja i objedinjavanje poslovnih inspekcija, rasterećenje gospodarstva i osiguravanje efikasnosti u svim segmentima gospodarstva što hrvatska praksa demantira.
„Obrtnike, poduzetnike, OPG-ove, treba valorizirati kao šansu hrvatskog gospodarstva i dati im mogućnost slobodnog disanja. Dosadašnje inspekcijske prakse su se pokazale kao teret, a ne pomoć i takvo stanje nije održivo, kulminiralo je zadnjih mjeseci ,na poljoprivrednim sajmovima i manifestacijama na koje dolaze grupa inspektora iz različitih ministarstava ili Carine i naprave lom. Dogodilo se to na sajmu pršuta u Tinjanu, maslinovog ulja u Vodnjanu, sajmu poduzetnika i obrtnika u Slavonskom Brodu i jučer na Adventu u Zagrebu. Trenirate strogoću na malima, nemojte to činiti!“
Vloavić je predložio širenju modela paušala na veću skupinu obrta čije aktivnosti to dozvoljava, one koji rade povremeno ili sezonski , smatra da bi to pomoglo revitalizaciji zatvorenih obrta i samozapošljavanju. Zagovarao je jačanje edukativne uloge inspektora jer njihova uloga ne smije biti jedino i samo kažnjavanje ,njihova uloga bi trebala biti ukazivane na propusti i predlaganje rješenja.
„Vrednovanje učinkovitosti inspektora na terenu ne smije biti broj i visina naplaćenih kazni. Vlada veliko nepovjerenja u inspekcije, stječe se dojam da inspektori posjećuju i kažnjavaju stalno iste poduzetnike, dok drugi ostaju pošteđeni, to rađa tržišnu neravnopravnost. Jedni se trude raditi zakonito i plaćaju kazne, drugi krše zakone i ne plaćaju kazne, inspektori ih obilaze. U Agrokor inspektori nisu odlazili, na nepravilnosti su ukazale tek međunarodne institucije, s druge strane inspektori zatvaraju obrte radi jedne kune viška u blagajni. Takve prakse je potrebno mijenjati. Vjerujem da će to predloženi Zakon osigurati i vratiti vjeru u inspekciju.“
Tijekom rasprave upozorio je na male plaće inspektora što je često razlog nezainteresiranosti i slabijeg kvalitete obavljanja inspekcijskog posla. Prema HSS-u nije dobro što ribarska inspekcija nije predviđena kao dio Državnog inspektorata jer u tom sektoru postoji puno prostora za namjerno izbjegavanje zakona, a time i stvaranja nelojalne konkurencije . Posebno se osvrnuo na inspekcije u poljoprivredi i sektoru hrane.
„Ističem problem uvoza hrane u Hrvatsku, posebice hrane kojoj deklaracija ne odgovara kvaliteti. Otkrivanje takvih uvoznih proizvoda bi trebalo biti u planu rada inspektorata jer tako se štiti domaća proizvodnja i kvaliteta proizvoda.
Naši poljoprivrednici, proizvođači hrane, će tek biti u problemu. Ukidanjem Savjetodavne službe ostali su bez pomoći u vođenju proizvodnje, a inspekcije će i dalje dolaziti i kontrolirati provođenje zakonodavnih normi koje poljoprivrednici sami teško mogu pratiti“ rekao je i istaknuo problem ne kontroliranja dinamike provođenja odredaba Zakona o poljoprivrednom zemljištu, donošenja programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem i raspisivanja natječaja jer to su preduvjeti koji moraju biti ostvareni da bi poljoprivrednici dobili zemlju na kojoj će proizvoditi hranu.
„Jedan od prvih poslova inspekcija mora biti utvrđivanje koje jedinice lokalne samouprave nisu donijele programe raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, koje nisu raspisale natječaje odnosno jesu li kod dodjele zemlje poštivani svi hrvatski zakoni. Bojim se da je za te inspekcijske poslove izgubljena i cijela 2019. jer Državni inspektorat neće biti ustrojen.“ Vlaović je raspravu zaključio riječima:“ Novi pristup u inspekcijskom nadzoru je potreban, inspekcija ne smije trenirati strogoće na malima i mora biti jednako prisutna u svim sektorima, kod svih gospodarstvenika i u cijeloj Hrvatskoj.“

Vlaović

Ostavi komentar