Hrvatska poljoprivreda opet vozi u rikverc

Objavio 3. prosinca 2018. Nekategorizirano Nema komentara

Hrvatska seljačka stranka nije zadovoljna odlukom vladajućih o ukidanju Hrvatske poljoprivredno šumarske savjetodavne službe i Hrvatske poljoprivredne agencije o čemu se glasovalo u ponedjeljak u Hrvatskom saboru. Saborski zastupnik Davor Vlaović zatražio je stanku prije glasovanja kako bi još jednom HSS upozorio na grešku koja se čini ukidanjem samostalnosti savjetodavcima u poljoprivredi i šumarstvu.
„Hrvatska javnost mora znati da su se ova Vlada i sadašnji potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede odlučili za ukidanje službi čiji rad su do prije godinu dana hvalili i predlagali zakone o reguliranju njihova rada. Svi koji će danas glasati za ukidanje Savjetodavne službe i Hrvatske poljoprivredne agencije hvalili su njihov rad tvrdivši kako su važne za razvoj hrvatske poljoprivrede koja mora uhvatiti ritam s razvijenom europskom poljoprivredom. Rekli ste, a tako i je, zadatak im je osnažiti naše proizvođače, pomoći im u pisanju programa za povlačenje zajedničkih EU sredstava. Nakon godinu dana ukidamo Savjetodavnu službu, spajamo ju s Ministarstvom poljoprivrede. Što se dogodilo?“ Upitao se Vlaović
Spajanjem Poljoprivredno šumarske savjetodavne službe, koja je dobila javne ovlasti za poslove savjetovanja u postupku provođenja javnih poziva za dodjelu EU sredstava s Ministarstvom poljoprivrede postoji mogućnost za sukoba interesa, odnosno mogućnost da zakonodavno tijelo (Ministarstvo poljoprivrede) istovremeno provodi savjetovanje i informiranje i implementaciju pojedinih ovlasti što prema europskim pravilima nije dopušteno, na što je Vlaović upozorio i zapitao se :
„Kakvu mi poljoprivredu želimo u Hrvatskoj? Trebamo li mi proizvoditi hranu u Hrvatskoj? Mogu li savjetodavci pomoći našim poljoprivrednicima? Mogu i tako treba biti, zato postoje. Procjene kažu da će se spajanjem sa Ministarstvom poljoprivrede uštedjeti 1,5 milijuna kuna. Šteta će biti puno veća. Rekli smo da želimo savjetodavnu službu kakvu imaju Njemačka, Austrija i Slovenija, želimo da naša poljoprivredna proizvodnja slijedila njihove trendove. Ovakvim vašim postupkom vraćamo se na istok u Rumunjsku i Bugarsku. Je li to stvarno hrvatska vizija poljoprivrede? Opet vozimo u rikverc!“
Niti jedno izrečeno upozorenje , u samoj raspravi o zakonima kojim se HPŠSS i HPS ukidaju niti Vlaovićev apel prije glasovanja nije čula vladajuća većina, izglasali su zakone kojima ukidaju Hrvatsku poljoprivredno šumarsku savjetodavnu službu i Hrvatsku poljoprivrednu agenciju.

Vlaović_polj

Ostavi komentar