Hranu uvozimo, nažalost, tako će i ostati

Objavio 21. studenoga 2018. Nekategorizirano Nema komentara

U Hrvatskom saboru je u srijedu , 21. studenoga raspravljano o amandmanima na prijedloge poreznih zakona. Hrvatska seljačka strana je predložila dva amandmana prvi smanjenje stope PDV-a na prehrambene proizvode na 10% . Drugi amandman odnosi se na primjenu snižene stope PDV-a na suhomesnate proizvode. Predložene amandmane obrazložio je u ima predlagatelja, Kluba zastupnika HSS-a Davor Vlaović. Istaknuvši činjenicu kako Hrvatska ima najvišu stopu PDV-a u odnosu na zemlje u okruženju ili Njemačku, s kojom se Hrvati vole uspoređivati, koja ima PDV na hranu svega 5%.
„Predlažemo stopu PDV-a na hranu 10%. Bilo bi dobro da se neki tradicionalni prehramben proizvodi u potpunosti oslobode poreza kako bi se podigla konkurentnost hrvatske poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije. Na žalost hranu, koja je sve skuplja zbog elementarnih nepogoda i klimatskih promjena, uvozimo. Malo je vjerojatno da će trgovački lanci sniziti maloprodajne cijene prehrani zbog smanjene stope PDV-a na svega 13 %. Naši potrošači tu promjenu neće osjetiti. Oslobađanjem od poreza domaće proizvodnje hrane pomogli bismo revitalizaciji poljoprivrede u Slavoniji, naš bi proizvod tada mogao konkurirati uvezenoj hrani i hrani koja se kupuje u susjednim državama.“
Prijedlog sniženja stope PDV-a na mesne prerađevine, suhomesnate proizvode i kulen HSS-ovci obrazlažu prehrambenim naivkama građana Hrvatske i tradicijom proizvodnje i prerade mesa koje se nekada daleko više prerađivalo za vlastite potrebe, na vlastitom gospodarstvu. Danas se prerada odvija na specijaliziranim obiteljskim gospodarstvima ili malim prerađivačkim pogonima kroz samozapošljavanje u ruralnim krajevima Hrvatske.
„Prijedlog je da malim prerađivačima i obiteljskim gospodarstvima dajmo malo vjetra u jedra, da povećaju proizvodnju i da naš domaći proizvod bude u hrvatskim trgovinama. Danas na policama trgovina imamo uvozne suhomesnate proizvode. Ako prihvatite ovaj amandman biti će to novo osnaživanje naših poljoprivrednih gospodarstava. Hrvatska je bila perjanica u svinjogojskoj proizvodnji, a danas 70% svinjskog mesa uvozimo. Neprihvaćanjem uništit ćete svinjogojstvo.“ kazao je Vlaović u obrazloženju amandmana.
Na dnevnom redu bio je i Zakon o zakupu i kupoprodaji poslovnoga prostora koji bi trebao urediti područje davanja u zakup ili prodaju poslovnih prostora koji su u vlasništvu Republike Hrvatske ili jedinica lokalne i regionalne samouprave. Vlaović je o predloženom zakonu kazao:
„Pozdravljam donošenje Zakona, na području korištenja prostora u državnom vlasništvu vladao je kriminal, poticana je neravnopravnost među obrtnicima i poduzetnicima, stvarana je nelojalna konkurencija. Puno obrta u Hrvatskoj je zatvoreno jer nisu mogli konkurirati onima koji su bili povlašteni i nisu plaćali zakup. Tomu se mora stati na kraj!“
Pitao je ministra državne imovine koliko je od 978 pokrenutih postupaka, zbog neplaćanja zakupa, završeno, koliko je kazni naplaćeno i predložio da sve one poslovne prostore za koje nema zainteresiranog zakuca država po cijeni jedne kune da mladim poduzetnicima početnicima kako bi mogli pokrenuti posao i ostati u Hrvatskoj.

Vlaović_1

Ostavi komentar