Danas je ortački kapitalizam hrvatska stvarnost

Objavio 30. listopada 2018. Nekategorizirano Nema komentara

Hrvatska seljačka stranka podržava osnivanje Povjerenstva za Agrokor jer je to jedini način kako se može saznati istina prema riječima Davora Vlaovića koji je u Saboru govorio u ime HSS-a o razlozima za takav stav. Vladajući su pokušaje opozicije za iznošenje prave istine, ne one koju je hrvatskoj javnosti prezentirala Martina Dalić, naručene istine kojom se štiti postupanje vladajućih, nazvali glavinjanjem.
„Istina nije bila motiv onima koji su sudjelovali u procesima oko Agrokora. Nakon pritiska međunarodne javnosti i nalaza međunarodnih financijskih institucija krenulo su u rješavanje slučaja Agrokor, nakon pritiska hrvatske javnosti, medija i opozicije. Tek nakon što je u javnost procurila informacija o lažiranju financijskih izvješća počelo je rješavanje problema. I danas ostaje pitanje kako je bio moguć nastanak, rast i razvoj jedne takve tvrtke u Hrvatskoj, tvrtke na koju smo bili ponosni.
Financijskim znalcima moralo je biti sumnjivo takvo naglo i brzo širenje na zemlje u okruženju, a sumnje su se pokazale opravdanima; izdavane su mjenice bez pokrića, a još uvijek nismo saznali koliko ih je, koliki su iznosi i koji je rok dospijeća. Hoće li itko odgovarati za to? „ zapitao s Vlaović.
Vlaović je da rekao kako se nepotrebno skrivalo kreatore lex Agrokora kojemu je bio zadatak spasiti sedamdesetak tvrtki iz područja poljoprivrede i prehrambene industrije koje čine temelje hrvatskog gospodarstva. Rekao je kako su dnevne promjene stavova uvjetovane pritiscima iz novinarskog pera i opozicijskih klupa razlogom nepovjerenja u konačni pozitivni ishod za hrvatsko gospodarstvo i građane.
„Zašto javno ne reći koliko će koštati savjetnici, a pitao sam puno puta, i tko je donio odluku o visini naknade. Niti jadan zapisnik, niti jedan akt Privremenog vjerovničkog vijeća ne sadrži taj podatak. Jedini odgovor na to pitanje bila je izjava tadašnjeg voditelja postupka ˛prijetila eksplozija nuklearnog reaktora što me pitate koliko sam vode potrošio za hlađenje nakon takvog odgovora uzeo si je pravo ne primiti na razgovor 200 malih obiteljskih tvrtki s godišnjim prometom većim od 5 milijuna kuna. Nije ih primio niti je za njih pronađeno rješenje, a obećao je. Njihova potraživanja su veća od 300 milijuna kuna koliko je isplaćeno savjetnicima. Oni su danas u istom košu s bankama i strvinarskim fondovima. Hoće li ta poduzeća moći preživjeti? Bojim se da neće. To je istina.“
Vlaović je rekao kako je 20% tvrtki, koje posluju na području RH još uvijek nije isplaćeno, da njihove tužbe nisu uvažene , a Visoki trgovački sud je potvrdio nagodbu. Te zaključio kako je to potvrda Ramljakove izjave o otpuštanju radnika , gubljenju radnih mjesta i gašenju tvrtki čiji se razmjeri još uvijek ne znaju, a ovise o procjeni ruskih banaka i strvinarskih fondova.
„Pitanje je hoće li ostati proizvodnja u Belju , Vupiku ili PIK-u Vinkovci, ako im ne bude donosilo dovoljno veliku profit ugasiti će proizvodnju. To je istina.
Zanimljivo je da radnici Uljanika pozivaju u pomoć gospođu Dalić, koja je pisala zakon za Agrokor neka ga napiše i za Uljanik i za Borg grupu, znala je, i ja kažem neka ga napiše za Uljanik. Gospođa Dalić je znala osigurati 500 milijuna kn za savjetnike, neka to učini za spas Uljanika. Neka to učini za radnike koji rade za kruh svojoj obitelji a ne samo za savjetnike koji su zarađivali od 10-75 milijuna kuna.
Bilo bi dobro da se u Hrvatskoj dogodi slom ortačkog kapitalizma, ali s obzirom na goste koji su bili na promociji knjige tog naslova i citat Premijerove izjave kojom kaže da mu je misija promijeniti HDZ i Hrvatsku , teško je vjerovati u slom. Ortački kapitalizam, ako mu dozvolimo, će jačati baš onako kao je to bilo u Agrokoru. Da se to ne bi nastavilo potrebno je Povjerenstvo koje će pronaći istinu.

 

Ostavi komentar