Hrvatska vojska bi morala jesti hranu koju proizvedu hrvatski poljoprivrednici

Objavio 29. listopada 2018. Nekategorizirano Nema komentara

Danas je na Saborskom odboru za poljoprivredu ministar Tolušić informirao saborske zastupnike o Uredbi o ZPP strateškim planovima i zajedničkoj poljoprivrednoj politici koju je Hrvatska podržala uz primjedbe oko potrebe veće fleksibilnost kod odredbe o ograničavanju potpora kod sektorskih mjera, potpore za mlade poljoprivrednike i kod potpore za pašnjake. Govorio je o uočenim nejasnoćama kod propisanih mjera tijekom provedbe u praksi te kazao kako Hrvatska nije zadovoljna odredbom mjerenjem ciljeva i rezultata na godišnjoj razini jer će to rezultirati dodatnim ulaganjima u informatizaciju hrvatskog poljoprivrednog sustava. Ministar nije zadovoljan niti planiranim ekološkim mjerama koje se planiraju provoditi jer smatra dodatno će opteretiti poljoprivrednike, prenio je i europski stav o problemima s viškovima šećera na tržištu koji se mogu direktno odraziti na naše proizvođače šećerne repe baš kao i pojava klasične svinjske kuge u Mađarskoj i ostalim EU zemljama. Ministar je također najavo i povoljne kamate za razvoj stočarske proizvodnje koja je stavljena u skupinu prioriteta, te rekao da je 85 % ukupne alokacije sredstava u poljoprivredi raspisano kroz javne pozive i 58% ugovoreno.
Nakon takve ministrove izjave ostaje pitanje tko je imao mogućnost javljanja na natječaje, za koga su bili raspisivani jer mnogi mladi poljoprivrednici, članovi OPG-a ostarjeti će prije nego li na njihova gospodarstva dođu prva europska sredstva.
U raspravi je sudjelovao i HSS-ov saborski zastupnik rekavši kako poljoprivrednici ne osjete mjere o kojima ministar govori jer poljoprivrednike u Hrvatskoj najviše opterećuje nedostatak tržišta oko čega se naši pregovarač s EU i sam ministar moraju zauzeti, to je prva mjera za revitalizaciju OPG-ova.
Upozorio je na nečinjenje države u zaštiti domaće proizvodnje i činjenicu kako domaće jabuke, svinje pa i krizanteme ostaju na farmama i plastenicima a Hrvati jedu uvezenu , skrivenim potporama visoko subvencioniranu hranu rekavši:
„Ako je država spremna ulagati u brodogradilišta, davati jamstva i ako je svaki hrvatski građanin opterećen sa 700 kn Uljanikovog duga koji će biti plaćen iz proračuna onda poljoprivrednici od ministra poljoprivrede očekuju da barem otkupi proizvode hrvatskih poljoprivrednika i s njima nahrani vojsku i policiju. Uz dobru volju to je moguće.“

DV

Ostavi komentar