Više od 100.000 stanovnika Hrvatske nema obiteljskog liječnika

Objavio 11. listopada 2018. Nekategorizirano Nema komentara

U četvrtak, 11. listopada u Hrvatskom saboru se raspravljalo o povjerenju ministru zdravstva. Smjenu ministra zatražili su klubovi vijećnika Mosta, SDP-a, Živog zida i HSS-a potpisima. Provedena rasprava, mada u kasnim poslijepodnevnim satima bila je aktivna, argumentirana i konkretna. Zastupnici su u svojim raspravama i replikama, a ministar Kujundžić u odgovorima i obrazloženjima ukazali na kompleksnost zdravstvenog sustava i probleme hrvatskog zdravstva koji su rezultat 27 godišnjeg zataškavanja i skrivanja problema.
Zastupnici su ključne primjedbe imali na zdravstveni sustav koji je prema mnogima u financijskoj, organizacijskoj i infrastrukturnoj krizi što dovodi do pada usluga prema pacijentima.
U ime Kluba zastupnika HSS-a govorio je saborski zastupnik Davor Vlaović rekavši kako zdravstveni sustav postoji radi pacijenata koji trebaju imati dostupnu i cjelovitu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu što danas u Hrvatskoj nije slučaj i zato će HSS biti za smjenu ministra Kujundžića.
„Sustav primarne zdravstvene zaštiti u Hrvatskoj je urušen. Domovi zdravlja RH ugovaraju 886 timova obiteljske medicine, od toga je 56 timova je bez liječnika, nema ih. To znači da više od 100.000 naših sugrađana nema obiteljskog liječnika u Hrvatskoj. U Brodsko-posavskoj županiji ugovoreno je šest timova bez nositelja. Nakon dvije godine mandata ovog ministra nema pomaka. Kao objasniti baki u Vrbju ili Cerniku da liječnik dolazi u ambulantu svaki treći dan?“
Vlaović je upozorio na problem odlaska liječnika iz sustava i na potrebu povećanja upisnih kvota na medicinskim fakultetima.
Nije opozicija kriva što je 600 liječnika otišlo iz susta što je 1200 najavilo odlazak. Sustav nije dobar. Nešto ne štima. Ministre, očekujete da probleme rješavaju načelnici općina, da budu lovci na kadrove i osiguravaju liječnike, ginekologe, logopede, …veterinare. Fiskalni kapaciteti im to ne dopuštaju, a i najavljenim poreznim rješenjima ćete ih zakinuti. Što čini sustav?“
U nastavku se osvrnuo na domove zdravlja koji su nekada bili primjer dobro organiziranog sustava primarne zdravstvene zaštite ,a sada su u fazi urušavanja jer ravnatelji nemaju alate kojima bi motivirali liječnike za rad u dežurstvu i mrtvozorstvu, a koncesionari u zdravstvu taj posao odbiju raditi.
„Ravnatelji zdravlja su u velikim financijskim problemima, jedan dom zdravlja u mom okruženju ne može izvršavati svoje financijske obveze za plin, struju , a posebno je veliki problem što i namjenska sredstva, primjerice za poslove koje obave zubni tehničari koje bi prema Zakonu dom zdravlja morao platiti u roku tri dana od primitka na račun troše nenamjenski. Ovakav sustav je neodrživ ukoliko ne ojačamo domove zdravlja!“ kazao je Vlaović .

a5

Ostavi komentar