Danas su u Hrvatskoj najjača oružja IT tehnologija i SMS poruke

Objavio 3. listopada 2018. Nekategorizirano Nema komentara

U ime Kluba zastupnika HSS-a o Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana govorio je saborski zastupnik Davor Vlaović koji je na samom početku iskazao zadovoljstvo velikim brojem legaliziranog trofejnog ili sportskog oružja, ali i zabrinutost zbog oružje koje građani Hrvatske još uvije posjeduju nelegalno kao ostatak suvenirske opreme zaostale iz Domovinskog rata, ali i oružje koje Hrvati imaju kao potencijalnu sigurnost za krizna vremena te rekao da je najveće zlo koje se može dogoditi upotreba oružja protiv drugog čovjeka.
„Kaznena djela u Hrvatskoj čine se ilegalnim oružjem koje je i predmet trgovine, takvo oružje ne treba postojati. Nelegalno oružje građani moraju moći vratiti bez kazni i to je dobro. Nama koji smo bili u Domovinskom ratu oružje simbolizira borbu za slobodu, emocionalna povezanost s tim oružjem postoji. S kolegama braniteljima sam zaključio kako bi država trebala stimulirati povratak oružja, posebice oružja koje su branitelji sami kupovali i išli braniti Domovinu.“ kazao je Vlaović pohvalivši u ime lovaca Zakon koji smanjuje administriranje pri nabavi oružja, te iskazao nezadovoljstvo obvezom prečestih liječničkih pregleda lovaca starijih od 70 godina jer obiteljski liječnici po postojećim zakonima imaju obvezu prijaviti promjenu zdravstvenog stanja koja utječe na nošenje oružja kod osoba koje oružje posjeduju. Rekao je kako je veliki broj lovaca u mirovni s malim mirovinama i učestali zdravstveni pregledi su im dodatni teret, zato ne treba diskriminirati lovce starije od 70 godina nametanjem zdravstvenih pregleda. HSS pozdravlja odredbu kojom se daje mladima nakon navršenih devet godina sudjelovanje na sportskim natjecanjima u streljaštvu.
„ Mine i minsko eksplozivna sredstva su opasnost, Hrvatska je razminirana, ali eksplozivne naprave nisu nestale, zato mlade u školama treba stalno educirati o tim vrstama opasnosti. Pirotehnika je dostupna svima, nužno je pooštriti mjera kod njene nabave. Topovski udar na splitskom stadionu upozorava sve nas da pirotehnika ugrožava sigurnost navijača, policije i vatrogasaca koji ne bi smjeli stradavati na stadionima. Navijati se može kvalitetnije, a posebno zabrinjavaju „šuškanja“ kako pirotehniku na stadione krijumčare organizatori priredbi. Što tu čini policija? Dokle god se takve stvari događaju povjerenje u sustav i policiju slabi umjesto da se događa suprotno.
Ni danas ne znamo gdje je oružje nestali iz policijske uprave, nema niti nestalih zlatnih poluga otuđenih iz policijske uprave. Kako vratiti povjerenje građana u sustav?
Ne znam trebamo li biti zadovoljni ili ljuti što su danas u Hrvatskoj najjača oružja IT tehnologija i SMS poruke koje cure iz institucija. To su razlozi da se građanima donose presude za djela koja i nisu kaznena, a drugi imaju informaciju kad treba otići u London ili Međugorje dok javnost i pravosuđe zabavljaju lažnim SMS-ovima. „kazao je Vlaović i riječima „Institucije sustava nisu ničije privatno vlasništvo pred zakonom moraju svi biti jednaki kako bi se građani u Hrvatskoj osjećali sigurno i da zlouporaba oružja ne bi bilo.“ zaključio svoju raspravu.

8

Ostavi komentar