Nisu iskorištene prednosti koje Hrvatska ima za proizvodnju električne energije, da bi Vlada lakše pogodovala moćnicima

Objavio 26. rujna 2018. Nekategorizirano Nema komentara

Saborski zastupnik Davor Valović govorio je u ime Kluba zastupnika HSS-a o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji . Na samom početku rasprave iskazao je nezadovoljstvo načinom predlaganja i donošenja zakona u Hrvatskom saboru jer zakoni se donose polu pripremljeni kako bi se omogućilo Vladi regulaciju životno važnih pitanja samovoljom ministara putem uredbi koje nisu dostupne javnosti.
Rekao je kako bi Zakon o morao donijeti stabilnost na tržištu električnom energijom, a prijedlog o kojemu se raspravlja je manjkav i nedorečen.
„Vlada ne može i ne smije uredbama stabilizirati tržište električne energije, Zakon bi trebao osigurati održivost sustava i transparentnost distribucije električne energije uz napomenu da će vlada naknadno donijeti pravila ponašanja što je nedopustivo. Problematično je i 60 povlaštenih proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora energije koji nisu ispunili ugovorene koncesijske obveze. Takvima ugovore treba raskinuti.“
Vlaović se nadalje osvrnuo na vjetroelektrane i taj sustav proizvodnje energije koji nije održiv i čini gubitke.
„Jedan od ciljeva donošenja Zakona je izgradnja solarnih fotonaponskih elektrana na obiteljskim kućama. U tom pravcu treba ići i omogućiti kućanstvima izgradnju solarnih elektrana što bi dovelo do ušteda obiteljima. Posebno podržavamo davanje mogućnosti izgradnje solarnih elektrana obrtnicima i poduzetnicima na krovovima pogona kako bi proizveli el. energiju za svoje potrebe. „
Naglasio je kako je važno donijeti Strategiju energetskog razvoja Republike Hrvatske i kakobo ona trebala biti prethodno donesena, a zakonodavni okvir je taj koji prati strategijske vizije razvoja. E rekao kako bi se u takvim okolnostima moglo doseći minimum od 25% energije proizvedene iz obnovljivih izvora.
„ UHrvatskoj se moramo odrediti što nam je prioritet; obrtnici i poduzetnici ili koncesionari koji su dobili koncesije , a ne ispunjavaju ugovorne obveze. Naša prednost je voda i mogućnost proizvodnje energije iz tog izvora. Zašto tu mogućnost ne koristimo? Podravci planiraju korištenje dravske vode, donijeli su prostorne planove ,ali od investicije ništa, hidroelektrana na Dravi bi stabilizirala energetski sustav, otvorila radna mjesta i sačuvala život u tom području. „
Vlaović je, u ime HSS-a predložio donošenje dva nova zakona : Zakon o tržištu toplinskom energijom i visoko učinkovitoj kogeneraciji i Zakon o obnovljivim izvorima energije.
„Prvi zakon bi za cilj imao prioritetno proizvodnju toplinske energije , težište drugog zakona bi bilo poticanje i izgradnja postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Predloženi zakon daje potencijalno mogućnost korištenja ugljena i loživog uja za proizvodnju električne energije, a koristiti privilegije povlaštenih proizvođača koji električnu energiju proizvode iz obnovljivih izvora. To je nedopustivo i treba mijenjati.
Zagovaramo proizvodnju el. energije koristeći sunce na krovovima obiteljskih kuća, korištenje hidropotencijala i donošenje Strategije energetskog razvoja Republike Hrvatske“ zaključio je Vlaović.

36

Ostavi komentar