Dan općine Nova Kapela uz poruku- domoljublje se iskazuje radom za opće dobro i plaćanjem poreza u Hrvatskoj

Objavio 12. kolovoza 2018. Nekategorizirano Nema komentara

U Novoj Kapeli je u nedjelju, 12. kolovoza održana centralna proslava Dana općine. Program obilježavanja započeo je svetom misom u župnoj crkvi, polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima kao i tradicionalnim stočno-robim sajmom koji je u Kapeli od pamtivijeka vezan uz blagdan sv. Klare.
Povodom Dana općine održana je svečana sjednica Općinskog vijeća uz prisustvo brojnih gostiju: župana Danijela Marušića i zamjenika župana Stjepana Bošnjakovića, županjske pročelnice Klare Šćuka te načelnika susjednih općina i njihovih zamjenika Antuna Pavetića (HSS) , Željke Čorak (HSS), Gorana Jelinića (HSS), Nikole Denisa (HDZ) Josipa Kolodzieja (HDZ) te zamjenika gradonačelnika Nove Gradiške Borislava Vidošića (SDP).
Načelnik općine Ivan Šmit (HSS) govorio je o projektima koji su provedeni u protekloj godini, projektima čija je realizacija u tijeku i planovima za budućnost kazavši: „ Životnu stvarnost Općine treba promatrati realno, treba reći što je dobo i što je loše kako bi i to što nije dobro postalo bolje. Mogu reći kako je protekla godina najuspješnija od trenutka kada sam postao načelnik općine. Ponosan sam što je cijela Općina, od ove godine, ima pitku vodu, projekt je vrijedan 2 milijuna kuna. Radimo cestu Seoci –Siče, uz nepovratnih 4 milijuna kuna, ugovor s izvođačem je u pripremi. U tijeku je realizacija projekta Zaželi vrijednosti 4 milijuna kuna “
Načelnik Šmit je istaknuo dobru suradnju s Brodsko-posavskom županijom i županom Danijelom Marušićem rekavši kako je iz te suradnje vidljivo da i različite političke opcije nakon izbora mogu raditi na zajedničkim ciljevima. U suradnji sa Županijom izgrađena su tri autobusna ugibališta ukupne vrijednosti milijun kuna. Šmit je iskazao svoje nezadovoljstvo odlaskom mladih izvan Općine i izvan Hrvatske.
„Bole nas odlasci naših mladih. To je proces koji traje i nastavlja se. Nekada su odlazili jer nije bilo posla, danas neki odlaze jer nisu zadovoljni plaćom, drugi odlaze jer ih boli nepravda i nepoštenje. Zato danas moramo raditi na tomu da svi budemo jednaki, da nema jednakijih i da mladi ljudi ostanu. Općina je iz tog razlog donijela demografsku mjeru kojom će sufinancirati ostanak mladih. Vladine mjere kroz projekt Slavonija su jako dobe ali dugoročne, mlade trebamo zadržati sada. Općina je donijela odluku o raspisivanju javnog poziva, za mlade obitelji – mlađe od 40 godina, za dodjelu 30 tisuća kuna jednokratno za kupnju kuće na području općine Nova Kapela. U 2018. su osigurana sredstva za 10 obitelji, s projektom ćemo nastaviti i u 2019. Jedini uvjet koji prijavitelji trebaju ispuniti je je ostati živjeti narednih 10 godina u Općini.“
Načelnik je emotivno izlagane završio zahvalom svim svojim općinskim vijećnicima, zaposlenicima, udrugama i svima koji sudjeluju u organizaciji društvenog života rekavši:
„Rad za opće dobro, razvijanje svog gospodarstva, OPG- a ili obrta i plaćanje poreza u Hrvatskoj je najiskreniji oblik domoljublja, tako se gradi ovo društvo. Biti domoljub, voljeti Novu Kapelu i Općinu ne znači na utakmici mahati zastavom, domoljublje znači raditi i plaćati poreze. Svima koji radite na području Općine od srca se zahvaljujem!“
Prisutnima su se obratili župan Danijel Marušić, načelnik općine Oriovac Antun Pavetić i zamjenik gradonačelnika Nove Gradiške Borislav Vidošić . Pohvalili su provedene projekte i suradnju s načelnikom Ivanom Šmitom, zamjenicom načelnika Vesnom Jergovć i predsjednikom Općinskog vijeća Antom Žagrićem.
Programi Dana općine nastavljeni su utrkama konjskih zaprega i koncertom tamburaškog sastava „Fijaker“ na ljetnoj pozornici.

5124361278101314

Ostavi komentar