Stjepan Radić, moderan političar i nakon 90 godina

Objavio 8. kolovoza 2018. Nekategorizirano Nema komentara

Prestanimo gledati nazad, gledajmo naprijed kako bismo sačuvali naše vode, zemlju i šume, ako to učinimo samo nebo će nam biti granica. Tako bi promišljao Stjepan Radić, političar koji je znao artikulirati hrvatske ekonomske politike. Politiku je približio narodu narod politici samo zato jer je slušao i čuo.
Izaslanstvo Hrvatske seljačke stranke Brodsko-posavske županije u srijedu, 8.kolovoza položilo je vijence i zapalilo svijeće kod biste Stjepanu Radiću u Novoj Gradiški, Starom Petrovom Selu i Slavonskom Brodu te sudjelovalo na svetoj misi u crkvi Presvetog trojstva u Slavonskom Brodu. Stjepan Radić zadužio je Hrvatsku naprednim idejama i vizionarstvom koje je primjenjivo i danas 90 godina nakon njegove smrti. I danas živimo u zajednici s 28 drugih država sa sličnim problemima u očuvanju nacionalnog bogatstva i nacionalnog identiteta. Temelj hrvatske samostalnosti moraju ostati slobode govora, štampe, obrazovanja, sloboda širenja vlastitih misli jer samo slobodan čovjek ima mogućnost izbora.
Potpredsjednik HSS-a i predsjednik ŽO HSS-a Brosko-posavske županije Davor Vlaoviće je u prigodi 90. godišnjice smrti Stjepana Radića rekao : „Narod i danas govori šutnjom i tihim odlaskom iz Hrvatske. Političke elite danas, za razliku od Radićevog vremena, da bi se dodvorili strancu, okivaju zakone o poljoprivrednom zemljištu, šumama i vodama člancima koji dopuštaju strancima vlasništvo nad našim bogatstvima. Takve odredbe nemaju poveznice s domoljubljem u koje se zaklinju, a domoljublje imenuju prvim crvenim ili bijelim kvadratićem na zastavi i temama koje u ciljanu i umjetno izazvanu sjenu bacaju životne teme kao sigurno rado mjesto, pristojna plaća, socijalna pravda, pravna sigurnost. Poboljšanje gospodarskih, socijalnih i pravnih prilika su pitanja o kojima danas u Hrvatskoj treba raspravljati o čemu treba razmišljati i donositi odluke koje će voditi društvenom blagostanju. Kada vlasnici izvora vode, šuma i zemlje postanu stranci izgubiti ćemo ono za što je hrvatska mladost ginula prije dvadeset pet godina, imati ćemo zastavu, ali nećemo imati zemlju na kojoj možemo postaviti jarbol za tu zastavu.“
HSS-ovci smatraju kako i danas postoje problemi u gospodarstvu, slabo organiziranom obrazovnom i zdravstvenom sustavu te poručuju:
Mjerila uspješnosti gospodarstava su organizirana društvena nadgradnja koja se mjeri kroz izdvajanja u zdravstveni sustav, kvalitetom obrazovanja, mrežom dječjih vrtića.
Hrvatska nije postala moderna, europska gospodarski napredna zemlje. Hrvatskoj danas nedostaje sudaca koji bi donijeli presude za sve one sebirade kojima je Hrvatska služila kao poligon za ostvarivanje osobnih materijalnih ambicija. Nedovoljno se izdvaja za obrazovanje koje se jednako tako slabo organizirano zbog premalo ulaganja u sustav, a samo najkvalitetnije obrazovan pojedinac može doprinijeti društvenom razvoju.
Hrvatska je slobodna zemlja u kojoj trebaju živjeti slobodni ljudi koji različito promatraju političku, gospodarsku, obrazovnu i svaku drugu stvarnost. Hrvatska je sekularna država u kojoj svaki građanin ima pravo na vlastito mišljenje, ali država u kojoj svi građani moraju poštivati Ustav i pravni poredak Republike Hrvatske temeljen na nacionalnoj državi hrvatskog naroda i nacionalnih manjina. Hrvatska je svoju samostalnost obranila Domovinskim ratom koji je Hrvatskoj bio nametnut i to svi koji žele ostati građani Republike Hrvatske: Hrvati i pripadnici nacionalnih manjina moraju poštivati.

42231213

Ostavi komentar