U Hrvatskoj nitko ne smije biti rob – 325.000 građana je u dužničkom ropstvu banaka

Objavio 3. srpnja 2018. Nekategorizirano Nema komentara

U raspravi o Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama i Zakonu o stečaju potrošača u ime Kluba HSS-a govorio je saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović rekavši:
„Država će za 325 tisuća blokiranih otpisat će 650 milijuna kuna duga, neki kažu da su blokirani građani socijalna bomba. Građani nisu bomba, građani su razlog postojanja države, a veliki broj ih je iselio iz Republike Hrvatske, nezadovoljni su . Nezadovoljni su jer se financijskim institucijama , bankama , kojima je dozvoljeno nezakonito obračunavanje naknada, nezakonito obračunavanje kamata. Klubu HSS-a je pisala udruga „Blokirani“, kažu da predloženi zakoni neće osloboditi građane dužničkog ropstva. Predložene mjere su jednokratne. Nama u HSS-u je nepojmljivo da postoje tvrtke koje se bave trgovanjem dugovima naših građana. Država na te nezakonitosti ne reagira.
Predloženi zakon izjednačava sve građane, na žalost u Hrvatskoj nisu svi jednaki, neki rade za minimalnu plaću od koje ne mogu živjeti i zato su akumulirali dug. Pitamo je li napravljen analiza koliko j e blokiranih ostalo bez posla, koliko ih radi za minimalac, koliko blokiranih radi na ugovore na određeno vrijeme? Trebalo je napraviti razrede, utvrditi cenzuse i zatim planirati otpis, što pozdravljamo.
Moramo biti svjesni da su mnoga dugovanja nastala zbog nezakonitog obračuna kamata.“
Vlaović je u izlaganju spomenuo bizarne primjere vođenja ovršnog postupka koji su rezultirali blokadama računa.
„U mom Drežniku, selu ispod Papuka, nema HRT-ovog televizijskog signala , a stanovnici su ovršeni jer nisu plaćali TV pretplatu, a nisu ju plaćali jer nisu gledali TV program. Drug primjer je ugovor između nezaposlene majke i nezaposlenog sina za korištenje poljoprivrednog zemljišta bez naknade. Porezna uprava je rješenjem utvrdila porez koji nisu imali čime platiti, danas su ovršeni. Niste napravili analitiku, a trebali ste. Trebali ste pronaći način za pomoć tim i takvim ljudima bez Zakona o otpisu dugova, trebali ste to učiniti redovnim mjerama i vođenjem brige o svakom građaninu.
Među blokiranima su i OPG-ovi s dugom većim od 430 milijuna kuna. U probleme su mahom došli jer su slušali državu i ušli u operativne programe, posebice proizvođači mlijeka. Gotovo su natjerani u HBOR-ove kredite, kad je došlo do sloma u sektoru mlijeka ostali su sami, bez prihoda i blokirani, bez sredstava za život. Njima treba pomoći da bi nastavili proizvodnju i oživjeli poljoprivredu.
U istoj poziciji su proizvođači povrća, obrtnici koji su isporučili robu, nikada im nije plaćena , a neplatiša je otišao namjerno u stečaj, zatvorio tvrtku i otvorio novi poslovni račun. Takve prevare treba prevenirati i rješavat. One dovode građane u osobni bankrot.
Vlaoviću nije zadovoljan predloženim otpisom od 10.000 kn jer je to pomoć samo 6.600 građana. predložio je granicu otpisa od 20.000 kn što bi pomoglo većem broju građana, za što je HSS podnio amandman na Zakon o otpisu dugova kao i amandman kojim se osobni stečaj proglašava u slučaju dugovanja 40.000 kn u Zakonu o stečaju potrošača uspoređujući taj iznos s godišnjom minimalnom plaćom od koje se teško može živjeti.
„Tražimo jasnije definiranje uloge FINE u ovršnom postupku i revidiranje naknada koje naplaćuje. Ne može biti ista naknada za iznos od 1.000 kn i za iznos od 80.000 kn.
Više od 64 tisuće blokiranih je Slavonaca ili više od 20% ukupno blokiranih, kod nas je i najizraženija stopa siromaštva, najveći broj iseljenih je iz Slavonije Baranje i Srijema. Trebaju mjere potpore gospodarstvu da bi bilo što manje blokiranih građana, i više onih koji imaju plaće od kojih mogu živjeti.
Dobro je što se krenulo u rješavanje problema blokiranih, nije dobro što je to jednokratna mjera. Vratimo vjeru građanima u život u Hrvatskoj ekonomskim, fiskalnim i poreznim rasterećenjima pogotovo u Slavoniji i poljoprivredi i obrtništvu.“ zaključio je Vlaović.

5

Ostavi komentar