Država treba rješavati probleme građana, zaštićeni najmoprimci i njihovi najmodavci su građani RH

Objavio 28. lipnja 2018. Nekategorizirano Nema komentara

U Hrvatskom saboru u ima Kluba HSS-a o Zakona o najmu stanova, koji bi trebao rješavati problematiku najma i prodaj stanova u kojima žive stanari sa stanarskim pravom, govorio je Davor Vlaović ustvrdivši kako Hrvatska seljačka stranka neće podržati predloženi Zakon jer ne rješava probleme niti najmoprimaca niti najmodavaca.
„Vlada i ministar nisu predložili Zakon jer žele riješiti problem nego samo zato da bi pokazali dobru volju zbog pritiska iz Bruxellesa i Europskog suda za ljudska prava i presuda koje su počele stizati zbog nerada na tom području.
Prava imaju najmoprimci i najmodavci jedni ustavno pravo na dom, drugi ustavno pravo na privatno vlasništvo. Nije dobro da do danas pitanje oduzete, nacionalizirane imovine nije riješeno a rješava se od 1997. Zašto ?
Oni koji rade u uredima državne uprave na rješavanju navedene problematike nisu imali niti stručnu niti financijsku pomoć države. Nema dovoljan broj zaposlenih u uredima za imovinsko –pravnu službu, plaća koju primaju je destimulativna, pravilnici su mijenjani svjetlosnom brzinom.
Predloženi zakon neće riješiti probleme, biti će odgođeni. To se stalno čini. Ostavlja se potencijalna opasnost za nove sudske sporove koji će donijeti financijske obveze državi, s druge strane nezadovoljni su najmoprimci i još su ne zadovoljniji vlasnici stanova.“
Vlaović se kritički osvrnuo na predlagatelje ustvrdivši kako su neozbiljni i kako nisu ništa učinili nakon kritika koje su m upućene prilikom prvog čitanja Zakona, primjedbe nisu uvažene i zato su po njemu predlagatelji ne samo neozbiljni nego i smiješni kao i sam Prijedlog o kojem se raspravlja. Kazao je kako podloge za donošenje zakona ne postoje, ne zna se broj najmodavaca niti broj najmoprimaca, stanje je ocijenjeno paušalno baš kao i prijedlozi rješenja koji nisu zasnovani na relevantnim pokazateljima.
„ Zakonom se ne rješavaju problemi. Država ne smije lopticu, svoje probleme, prebacivati u dvorište općina i gradova. To je državni problem i država ga mora rješavati. Neka dva gospodina, ministra Marića sjednu i zajednički riješe problem. Neka kažu koliko takvih stanova ima, neka se osnuje fond za financiranje obveza za rješavanje problematike najma nacionaliziranih stanova. Država se ne treba baviti najmom državnih stanova, to nije posao države, država treba rješavati probleme građana. Važno je saznati koliko je novca u državni proračun uplaćeno od najma stanova i zašto se iz tog fonda nisu rješavali problemi naših sugrađana. Iz financijskih prihoda države za najam stanova mogu i trebaju se riješiti problemi najmoprimaca i vlasnika. Umjesto toga najmoprimce se upućuje na mogućnost korištenja POS-ovih stanova. To je nemoguće jer takvih stanova ima samo u 75 jedinica lokalne samouprave, što s ostalima? Hoćemo li ljude s tim problemom u Vukovaru, Vinkovcima, Slavonskom Brodu, Novoj Gradiški slati u Zagreb ili Rijeku. Hoćemo li ih seliti? Rješavanje stambenog problema kreditiranjem isto nije rješenje , nisu svi kreditno sposobni. Pogotovo je „zanimljiv“prijedlog smještanje u domove za starije i nemoćne. Znate li kolike su liste čekanja? Ako je to rješenje planirate li gradnju novih domova za starije kod nas u Slavonskom Brodu, Novoj Kapeli ili Vinkovcima, tamo je u redu čekanja preko tisuću osoba. Niste predvidjeli tu mogućnost. Zakon je nepripremljen i predlaže paušalna rješenja. „
Vlaović je na kraju izlaganja predložio upućivanje Zakona u treće čitanje do kada bi se priredile analize iz kojih bi bilo vidljivo koliko takvih stanova i najmoprimaca ima i koji su realni načini rješavanja stambenog zbrinjavanja najmoprimcima te zaključio kako pravo niti jednog građanina na vlasništvo i na dom ne smije biti povrijeđeno.

3

Ostavi komentar