Dan kada je Hrvatska postala samostalna i neovisna, Dan državnosti

Objavio 25. lipnja 2018. Nekategorizirano Nema komentara

Hrvatska težnja za samostalnom i neovisnom državom se ispunila 25. lipnja 1991. kada je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske.
Izaslanstvo Županijske organizacije HSS-a Brdsko-posavske županije na čelu sa saborskim zastupnikom i predsjednikom ŽO HSS-a Davorom Vlaovićem poklonilo se poginulim hrvatskim braniteljima i zapalilo svijeću kod središnjeg križa na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu.
2018. postavljamo pitanje što se danas događa?
Zašto je Hrvatima jedna od najvažnija informacija radno vrijeme trgovina na Dan državnosti , zašto su dužnosnici i političari „odradili“ polaganje cvijeća i paljenje svijeća kod spomenika braniteljima, onima koji su živote žrtvovali za Državu Hrvatsku dva ili tri dana ranije kako bi si oslobodili vrijeme , valjda za bavljenje nekim važnijim poslovima zaboravljajući kako je neradni dan zato da bi svi zajedno slavili ostvarenje stoljetne težnje hrvatskog naroda.
Možda smo, Hrvati, dobili državu ,ali ne i Božji blagoslov da živimo u njoj ili se naprosto ostvarila kletva kralja Zvonimira koji je na samrti viknuo: „Dabogda više nikad ne imali kralja svoje krvi!“
Stjepan Radić je u svom posljednjem govoru u Hrvatskom saboru izrekao rečenicu „Suverenost ne znači samo slobodu nego i ogromnu odgovornost …demokracija ne pozna imperija, ne vlada silom, nego pozna samo socijalnu dužnost i svijest odgovornosti te samo svojom pravednošću i svojim radom vlada.“
Legende se prepričavaju kad ne postoje bolja rješenje, služe za poticanje ili za utjehu. Hrvati, kao mirotvoran i miroljubiv, krvlju su obranili Domovinu devedesetih i ne smiju se tješiti povicima svojih kraljeva.
Samostalnost znači ogromnu odgovornost izgradnje socijalno pravednog društva. To se nije dogodilo u Hrvatskoj. Socijalna nepravednost motivira mlade ljude da s obiteljima odlaze tražiti socijalno osjetljiva okruženja u Irskoj, Njemačkoj ili Austriji. Oni će s ponosom bodriti hrvatske reprezentacije , okićeni hrvatskim zastavama ispred velikih ekrana u svim europskim gradovima. Ponosni smo na to.
Na Dan državnosti oni koji žive u Hrvatskoj nisu na svojim kućama istaknuli hrvatski barjak. Nacionalni simboli zastava, grb, himna su simboli državnosti, svoju državu Hrvati su čekali stoljećima.
Možda građani samo slijede one koje su sami birali, one koji na Dan državnosti biraju šetnju, nogomet, blagodati produženog vikenda jer i mnogi od njih ne znaju to se zapravo slavi 25. lipnja u Hrvatskoj. Možda baš tu aktivno raste sjeme hrvatskog nezadovoljstva, od političara se očekuje socijalna pravednost i odgovornost, kada građani osjete da je donositeljima odluka važan svaki građanin, da im je važna socijalna pravednost, ako imamo samo pet kruščića treba ih podijeliti s narodom i svi će biti siti. Kada se to dogodi možda će na svakoj kući za Dan državnosti biti izvješena hrvatska zastava. Hrvati zastavama slave uspjehe.

354

Ostavi komentar