Dječji doplatak – možda je već kasno, sve dosadašnje vlade su spavale

Objavio 21. lipnja 2018. Nekategorizirano Nema komentara

U Hrvatskom saboru raspravljalo se o Zakonu o dječjem doplatku, u ime Kluba zastupnika HSS-a govorio je saborski zastupnik Davor Vlaović koji se osvrnuo na problematiku demografskog umiranje Hrvatske i poduzimanju mjera koje mogu pomoći oživljavanju raseljenih područja.
„Dječji doplatak jedna je od mjera koja može i mora pomoći očuvanju hrvatskih obitelji.
Možda je danas već kasno?!
Prema podacima DZS-a u 2017. u Hrvatskoj je broj novorođene djece pao ispod 37.000 to je najmanji broj novorođene djece u Hrvatskoj u zadnjih stotinu godina.
Zakon o doplatku za djecu nije se mijenjao 12 godina, od 2006. Što su radile sve dosadašnje vlade? Spavale su! Nisu vodili brigu o mladima, preko 300.000 ljudi je iselilo iz RH.
Jedan od razloga iseljavanje je nebriga društva, države, Vlade. Predložena mjera, 300 kuna, neće zaštititi obitelji i djecu od siromaštava i nesigurne budućnosti obitelji i djeteta. U segmentu socijalnih davanja moramo zakonodavstvo uskladiti s europskim, kako bi mladi ostajali živjeti u Hrvatskoj.
Dječji doplatak treba biti u razini Njemačkog koji je 194 €, Irskog koji je 140 €, i t su razlozi iseljavaju u Njemačku u Irsku.
Podržavamo izmjene koje proširuje broj potencijalni korisnika pronatalitetnog dodatka od 500 kuna, pitanje nas iz HSS-a je zašto ne i svako sljedeće dijete, zašto samo treće i četvrto?
Nije jasno zašto primjena tek od 1.3.2018., administrativne kapacitete imate; ostavili ste pomoćnike ministara, povećali broj uposlenih u ministarstvu i uveli državne tajnike. Ako se ima novca za novo zapošljavanje u javnoj upravi onda ste mogli naći novca za provođenje predložene mjere od 1.1.2018.“
Vlaović se osvrnu na neujednačenost i velike razlike u imovinskim cenzusa prilikom ostvarivanja prava na dječji doplatak.
„Treba razmisliti o promjeni cenzusa unutar grupe od 550 kuna do 2.300 jer su prevelike razlike i nepravedne.
Dječji dodatak od 300 kuna ne daje socijalnu sigurnost nikomu niti mogućnost za kvalitetno školovanje to je premalo i treba razmisliti o uvođenju dječjeg doplatka za svako dijete, kao što je to u mnogim Europskim državama, Hrvatska upravo zbog demografskog sloma mora odlučiti o tome da svako dijete ima pravo na dječji doplatak.
HSS-a predlaže da svako dijete ima pravo i mogućnost korištenja dječjeg vrtića. Kroz programe Europskih fondova, mjere ruralnog razvoja grade se vrtići, potpisani su ugovori za gradnju 45 vrtića, ima oko 200 jedinica lokalne samouprave koji žele izgraditi dječji vrtić, pravo je pitanje imaju li roditelji u tim jedinicama lokalne samouprave novca za financirati boravak svoga djeteta u vrtiću i imaju li sve općine jednake uvjete sufinanciranja programa? Nemaju!“
Na kraju rasprave Davor Vlaović je govorio o iseljavanju iz Slavoniji i posljedicama istog.
„U nekim regijama, a pogotovo kod nas u Slavoniji i Baranji prognoze su da će nas do 2050. biti i 40% manje.
Vrijeme je da počnemo razmišljati o useljeničkoj politici, važno je pitanje migranata, ne samo kod nas, nego u cijeloj Europi tako i Hrvatska mora pronaći modele kako privući ljude u prazne krajeve, nedostaje nam radne snage i stanovnika pogotovo u pograničnim predjelima koja smo krvlju sačuvali i obranili. Sačuvati ih možemo samo ako damo šansu mladima da ostanu živjeti u Hrvatskoj, da imaju obitelj, da imaju djecu i da imaju državu koja jednako skrbi o svakom djelu teritorija jer nije jednako živjeti u Gunji, Dubrovniku ili Međimurju. Razlike su prevelike i mora se učiniti nešto da se izmijene i smanje te razlike.

Moramo imati više mjera regionalnog karaktera, uz nacionalne mjere za svako dijete, za svakog čovjeka.“ kazao je Vlaović

7

Ostavi komentar