Ministre zašto niste bili na Stočarskoj izložbi u Slavonskom Brodu

Objavio 23. svibnja 2018. Nekategorizirano Nema komentara

Budući potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te budući ministar gospodarstva Darko Horvat odgovarali su na pitanja saborskih zastupnika , članova Odbora za gospodarstvo i Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav. Davor Vlaović postavio je pitanje ministru Tolušiću o njegovoj ulozi o provođenju donesenih zakona s područja poljoprivrede.
„Riječi Predsjednice su da sva ulaganja u poljoprivredu, 40 mil. kn, ne donose rezultate i poljoprivredna proizvodnja stalno pada. Na početku mandata vaši nastupi i izjave su obećavali, proizvođači su pozdravili vaše htjenje da napravite reda na tržištu poljoprivrednih proizvoda, a na tržištu su zabilježene mnoge nepravilnosti, očekivalo se da će barem neka trgovina biti zatvorena na barem jedan dan zbog tih nepravilnosti, da će imati isti tretman kao naši OPG-ovi. Nije se dogodilo. Podržali smo Zakon o sprječavanju nepoštenih trgovačkih praksi, stupio je na snagu prošle godine, trgovačke kuće su trebale potpisati nove ugovore s dobavljačima do kraja prošle godine. Nije se dogodilo, produžili ste im rok do 1. travnja ove godine još uvijek nisu potpisani svi potrebni ugovori.
Što se događa? Zadnjih dana naši proizvođači dijele jagode jer su u trgovačkim kućama damping cijene, 8,99 kn što ne pokriva cijenu proizvodnje. Ne reagira se!
Uvezeno je oko 2,5 tisuća tona mlijeka, a to je 81% više u odnosu na prošlu godinu, uvezeno je 3,5 tisuća tona sira koji se prodaje po cijeni od 27 kn za kilogram, isto se očekuje sa uvozom živih svinja iz Mađarske, što će biti sa cijenom svinjskog mesa? Nema reakcija resornog ministarstva, vašeg ministarstva, niti reakcije Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.
Pitam je li Vas do sada netko kočio i sprječavao? Hoćete li sada, kao potpredsjednik Vlade budući ćete imati veće ovlasti, reagirati i zaštititi domaće proizvođače i stvarati uvjete za povećanje domaće proizvodnje hrane.
Imamo dojam kako Vas poljoprivredna proizvodnja niti ne zanima jer niti Vi niti itko iz Ministarstva poljoprivrede nije bio na Međužupanijskoj stočarskoj izložbi u Slavonskom Brodu, drugoj po veličini u Hrvatskoj. Stočari se pitaju zanima li stočarska proizvodnja ministra.
Očekujem od Vas kao budućeg potpredsjednika Vlade da navedene probleme rješavate. Na žalost naši poljoprivrednici više nisu niti kreditno sposobni i ne mogu putem zaduživanja povećati investicije u proizvodnju, a netko ih, ne odobravanjem povoljnih kredita HBOR-a gura prema komercijalnim bankama. Želim da mandat potpredsjednika Vlade započnete efikasno kao što ste činili kao ministar poljoprivrede u startu, ali da tim putem nastavite kroz cijeli mandat.
Oko problematike Agrokora imam samo jedno pitanje što će se, nakon nagodbe, dogoditi s proizvodnjom u Belju, Vupiku, PIK-u Vinkovci poznato je da postoje aspiracije mađarskih i srpskih tvrtki za te pogone. Radici su u strahu.“
Budući potpredsjednik Vlade odgovorio je kako se u poljoprivredu ne ulaže, optužio Brođane da kupuju jeftine poljoprivredne proizvode u trgovačkim centrima. Zaključio je kako za uništenu poljoprivredu postoji kolektivna krivnja svih dosadašnjih politika i političara, zaključio je kako su svi poljoprivrednici njegovi poljoprivrednici , a na postavljena pitanja, konkretna pitanja o nepoštenim trgovačkim praksama i sudbini poljoprivrede koja je u sastavu bivšeg Agrokora nije odgovorio.
22

Ostavi komentar