Za Hrvatsku bez GMO-a!

Objavio 18. svibnja 2018. Nekategorizirano Nema komentara

HSS je protiv uzgoja GMO organizama u Hrvatskoj kazao je saborski zastupnik Vloavić obrazlažući stav Kluba zastupnika HSS-a o prijedlogu Zakona o zabrani genetski modificiranih organizama predlagatelja zastupnika Mire Bulja.
„Želimo da svaki potrošač u Hrvatskoj jede samo kvalitetnu hranu. Želimo da sastojci Podravkine Vegete, i ostalih gotovih i polugotovih jela i začina budu proizvedeni u Hrvatskoj. Na žalost niti jedno nije slučaj, mi danas hranu uvozimo.
HSS želi da Hrvatska bude sastavni dio Europske unije pri čemu je nužno poštivati europsko zakonodavstvo, HSS također želi da Hrvatska na svojim njivama i farmama proizvodi hranu ,a povlačenjem zajedničkih europskih sredstava očuva svoju proizvodnju i proizvede dostatnu količinu svih prehrambenih proizvoda. Želimo da naš potrošač zna što jede. Osigurava li postojeći Zakon sve što bismo htjeli za naše građane? Sve naše županije žele da Hrvatska bude zemlja bez genetski modificiranih organizama. Ministar ne može i ne smije sam davati dozvole za pokusnu proizvodnju GMO –a na pojedinim površinama. Europske direktive nam daju mogućnost odlučivanja o vrsti organizama koje ćemo proizvoditi u Hrvatskoj uz kvalitetno obrazloženje.“
Vlaović je pozvao znanstvenu zajednicu da sudjeluje u davanju stručnih rješenja koja će rezultirati kvalitetnim hrvatskim zakonom o zabrani proizvodnje genetski modificiranih organizama u Hrvatskoj.
„Agronom sam, smjer Zaštita bilja s iskustvom rada u biljnoj proizvodni i iskustvom u distribuciji zaštitnih kemijskih sredstava, bio sam županijski pročelnik županije koja je prva odlučila kako ne želi GMO uzgoj na svom području. Znam koliki je to problem. Postoje prirodni načini selekcije kojima je cilj povećanje proizvodnje, a sasvim druga stvar je nasilno, mehaničko rekombiniranje gena , uvijek se dogode i nuspojave. Rajčica koju proizvodi moja majka, sjemenom koje čuva desetljećima ne može se zrela čuvati duže od 2-3 dana, rajčica kupljena u trgovačkom lancu traje mjesecima jer su joj nalijepljeni životinjski geni. Što se događa s organizmom čovjeka koji konzumira takvu hranu ? Moglo bi se dogoditi isto što i s DDT-om , insekticidom koji je bio savršen u trenutku lansiranja, nakon 20 godina se utvrdilo da je kancerogen, i danas je prisutan u prirodi, a dugo se ne koristi.
Evoluiramo, mijenjamo navike i percepcije, to se događa i u EU parlamentu koji lagano ide ka zabranama štetnih supstanci i proizvoda, to moramo činiti i mi u Hrvatskom saboru !
HSS je pokrenuo inicijativu 2001. da se Hrvatska proglasi GMO slobodnim prostorom.
Žalosno je da poljoprivredna Hrvatska ne može zatvoriti granice za GMO soju jer neće imati čime hraniti stoku, mada imamo svoje visokorodne sorte.
Zaštitimo domaću proizvodnju i domaće znanstvenike na našim institutima i agronomskim fakultetima preferiranjem GMO free biljaka i životinja, dopustimo našim proizvođačima sjetvu vlastitim kvalitetnim sjemenom. Zato je bila dovoljna jedna ministrova uredba, ali nije se dogodila.
Sama Predsjednica je priznala da Hrvatska nema strategiju razvoja poljoprivrede. Promijenimo to!“
S riječima „Nije dopustivo uništavati domaću proizvodnju pod krinkom poštivanja europskog liberalnog tržišta!“ Vlaović je zaključio svoju raspravu.

3

Ostavi komentar