Hrvatska budućnost su mladi. Čista teorija!

Objavio 17. svibnja 2018. Nekategorizirano Nema komentara

Saborski zastupnik Davor Vlaović u Hrvatskom saboru je zatražio stanku i progovorio o problemu upisa srednjoškolaca u prve razrede rekavši kako su upisi u školu stresni za cijele obitelji koje moraju zacrtati put u budućnost dok se vladajući bave namještanjem menadžerskih poslova.

„Zatresla se Vlada zbog afere „Savjetnici“, otpali su Martina i Ramljak , vladajući su pod stresom. Trebali bi biti pod stresom iz drugih razloga, zbog mladih, zbog pedesetak tisuća mladih koji završavaju osnovnu školu  i njihovih roditelja koji su pod velikim stresom  jer ne znaju koju školu odabrati , koje zanimanje odabrati,   gdje će steći znanja i vještine s kojima će sutra biti moguće ostvariti radno mjesto u Hrvatskoj.“

O navedenoj problematici je govorio jer danas završava e-savjetovanje Ministarstva obrazovanja o upisu učenika u 1. razred srednje škole u školskoj godini 2018./2019.“

Ove godine taj problem ima samo  47.647 učenika  što je u odnosu na prethodnu godinu 1.104 učenika manje , odnosno  17 razrednih odjela manje. To su nepobitne činjenice o kojima se šuti, a istovremeno se govori o reformi obrazovnog sustava, za koju svi znaju da je od njega  ostala samo magla i zamagljivanje kojemu je zadatak sačuvati koalicijskog partnera HNS-a, obrazovanje je razlog zbog kojeg su u Vladi RH, a riječ je o političkoj trgovini.

Reformu obrazovanja mogu provesti samo zadovoljni učitelji, nastavnici i profesori u suradnji s roditeljima. Samo oni! Znamo da su oni godinama nosili teret krize, smanjivane su im plaće i nisu zadovoljni.  Ministrica se hvali potpisom Kolektivnog ugovora sa sindikatima koji vrijedi do lipnja 2020., trajanje je dugo, ali je povećanje osobnih dohodaka simbolično , svodi se na povećanje za rad s djecom u otežanim uvjetima rada, djecom s posebnim potrebama i provođenje ekskurzija.

U Hrvatskoj imamo 142 škole koje rade u otežanim uvjetima, na popisu su i neke škole zatvorene prije nekoliko godina, kriteriji za odabir škola s posebnim statusom su upitni . Toliko o ažurnosti i dobrom radu ministrice i ministarstva. 68 škola je zatvoreno jer nema niti jednog učenika.

Kako to promijeniti ?

Samo ispravnim pristupom prema mladima, njihovim obiteljima i učiteljima.

Roditeljima i djeci treba predložiti obrazovne programe nakon kojih će mladi ljudi biti zapošljivi na tržištu rada.

Znamo da će se u gimnazije upisati 24% učenika, strukovne četverogodišnje škole 41,4%, trogodišnje strukovne škole 15,93%, obrtnička zanimanja 10,76%, medicinske škole 2,12 % učenika.

To je upisna struktura iz vremena  reforme Stipe Šuvara , posljednje provedene obrazovne reforme na ovim prostorima. Je li išta mijenjano u toj strukturi ? Ako nije sad je vrijeme, još uvijek nije kasno za poboljšanje upisne strukture, županije čekaju suglasnosti Ministarstva na predložene programe. Koji su to programi ?  Kako su raspoređeni po regijama, prate li gospodarske potrebe, jesu li u njihovom predlaganju sudjelovali poslodavci, roditelji, djeca koja se upisuju?

Imaju li naši učenici poslovnu budućnost nakon završetka predloženog im obrazovanja. O tome se ne razgovara, a trebalo bi.

Kako da učitelj ne bude pod stresom, kako će nezadovoljan učitelj, koji zna da netko u Hrvatskoj zarađuje 25 tisuća kuna tjedno jer je u grupaciji Borg, prenijeti znanja i vještine učenicima.

Od škole i učitelja očekujemo da od naše djece stvore zadovoljne i kvalitetne radnike koji će ostati živjeti u Hrvatskoj.  Jesu li motivirani?

Ukoliko ne brinemo o mladima Hrvatska će i dalje umirati. “ kazao je u svom izlaganju Vlaović.

00

Ostavi komentar