U Hrvatskoj su neki jednakiji, tko je dobio priliku omastiti brk?

Objavio 16. svibnja 2018. Nekategorizirano Nema komentara

U ime Hrvatske seljačke stranke o Zakona o sprječavanju sukoba interesa govorio je saborski zastupnik Davor Vlaović koji je nedvosmisleni sukob interesa pronašao u ponašanju pojedinih članova Vlade RH koji su sudjelovali u procesima vezanim uz Agrokor. Rekao je kako svi državni dužnosnici i oni koje imenuje Vlada, baš kao i izvanredni povjerenik u tvrtki važnoj za RH mora odgovarati hrvatskoj javnosti za svoje postupke. Zapitao se pretvara li se Hrvatska u Siciliju iz vremena Kuma Corleonea.
„Zašto stečajni upravitelj u Agrokoru nije imenovan iz redova stečajnih upravitelja, oni imaju položne potrebne ispite, imaju licence, oni svojom imovinom odgovaraju za upravljanje stečajnim postupkom. Komu odgovara stečajni upravitelj? Kažu sudu. To nije dovoljno, imenovala ga je Vlada RH. U slučaju Dalić nisu sporni samo mailovi, sporno je petsto milijuna kuna isplaćenih savjetnicima i tvrtkama izvanrednog povjerenika. Tjedne isplate su bile do 250 milijuna kuna, a nitko o tomu nije donio odluku. Članovi Odbora za gospodarstvo su sve zapisnike pročitali, nigdje ne piše da je donesena ikakva odluka o isplatama. Tko je, onda, donio odluku o tolikim naknadama? Opet su kopirane loše europske prakse iz talijanskih gospodarskih afera. Radna mjesta, u koja se svi zaklinju, su se mogla osigurati isplatom dugovanja malim dobavljačima koji bi u tom slučaju nastavili s radom. „
Vlaović je u raspravi povezao saznanja iz objavljenih mailova sa povezanošću vrha Vlade s podjelom plijena kroz visoke honorare savjetnicima.
„Kroz provedbu Zakona omastili su brk, nema pojedinačnih faktura, ne zna se vrijednost pojedinog posla ili aktivnosti. Gospodin Ramljak je 10. travnja imenovan izvanrednim povjerenikom, a do 30. travnja je primao plaću u „Texo Managementu“ to je najbolji dokaz komocije i bahatosti i podcjenjivanja svih nas. Već tih 20 dana je čisti sukob interesa. Ramljak mora biti u dosegu Zakona o sukobu interesa.
Svima nam je cilj očuvanje radnih mjesta, postizanje nagodbe, ali želimo istinu tko je koliko prihodovao u postupku izvanredne uprave tijekom rješavanja problematike Agrokora. Kažu to je novac vjerovnika, a vjerovnik je i RH, a to se prešućuje, milijardu kuna potražuje RH kroz Hrvatsku banku za obnovu i razvoj, državne institucije, jedinice lokalne i regionalne samouprave za zakup zemljišta, kroz neplaćeni zakup poljoprivrednog zemljišta i koncesije.
Što će se dogoditi s tim poljoprivredni zemljištem s prerađivačkim i proizvodnim pogonima Belja, Vupika , PIK-a Vinkovci . Hoće li novi vlasnici nastali kroz postupak nagodbe nastaviti proizvodnju i sačuvati radna mjesta, to ćemo tek vidjeti. Kroz ovaj Zakon trebamo vidjeti je li netko omastio brk. To zanima hrvatske građane, ako su nezakonito oprihodovali za to moraju pred zakonom odgovarati. Ukoliko je netko pomagao nije dovoljna samo ostavka mora odgovarati pred hrvatskim sudovima. Todorića se pustilo da pobjegne u London, uhidbeni nalog je čekao mjesecima, ostavilo mu se vrijeme za spremanje imovine. Svi procesi se predugo provode, odlazak g. Ramljaka, odlazak g. Dalić očito se čeka još neko skrivanje imovine. Prestanimo zamagljivati, recimo građanima koliko je tko omastio brk.“ Zaključio je svoje izlaganje Vlaović
3

Ostavi komentar