U Slavoniju se vraća samo Klepetan

Objavio 3. svibnja 2018. Nekategorizirano Nema komentara

Saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović zatražio je stanku u Hrvatskom saboru kako bi progovorio o problematici pada industrijske proizvodnje u Republici Hrvatskoj što za posljedicu može imati novo odseljavanje obitelji u potrazi za sigurnijim životom.
„Koga je iznenadio pad industrijske proizvodnje u Hrvatskoj? Nas u HSS-u nije, već četvrti mjesec za redom industrijska proizvodnja u RH pada, pad je 4,3%.
Takav rezultat nisu očekivali niti najpesimističniji hrvatski analitičari, a pogotovo ne naša Vlada koja je najavljivala rast od 2,8%. Brinu li ikoga izneseni podaci ?
Ministar financija se hvali s dobrim punjenjem proračuna i viškom u proračunu. Tko ili što puni proračun i na čiju štetu ?
Premijer kaže ništa neobično, to je rezultat rada Petrokemije, Uljanika i drugih tvrtki.
Što se čini da industrijska proizvodnja počne rasti ? „
Vlaović je podsjetio na činjenicu kako je više puta sa saborske govornice i iz saborskih klupa upozoravao na potrebu zaštite domaće proizvodnje koja osigurava radna mjesta hrvatskim radnicima, roditeljima, hraniteljima obitelji. Upozoravao je i na potrebu dodatnog ulaganja u tvrtke koje su u pretežito državnom vlasništvu.
„Tvrtka Đuro Đaković je skinuta s popisa tvrtki od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku bez jasnih kriterija i bez uvažavanja važnosti tvrtke za Slavoniju i Brodsko-posavsku županiju, i oni su u prvom tromjesečju iskazali manjak prihoda od 9,6 % manje u istom periodu prošle godine. Ponovno pitam što je s konsolidacijom i restrukturiranjem grupacije Đuro Đaković, što je s ugovaranjem poslova, Đuro Đaković ne dobiva poslove za koje natječaje raspisuje država , što je s novim zapošljavanjem, hoće li se nastaviti otpuštanje radnika ? Obećan je i rast plaća, što je s tim? Razvoj Đure Đakovića je bitan za gospodarsko Hrvatske i Brodsko-posavske županije.
Pad industrijske proizvodnje rezultat je nepoštivanja Industrijske strategije Republike Hrvatske. Vlada i ministarstva ne provode svoje projekte.
Povećanje BDP-a očekuje se u djelatnostima trgovine i turizma. Mi u HSS-u kažemo gospodarski rast ne može biti baziran samo na uslužnim djelatnostima. Gospodarski možemo jačati jedino povećanjem proizvodnje. Citirat ću g. Junckera koji kaže „Kontinuitet financiranja treba biti osiguran od prvog dana jer naša budućnost ne može čekati.“ Možemo li mi u Hrvatskoj čekati ? Ne, vrijeme čekanja je prošlo. Moramo jačati tržište, gospodarstvo, zapošljavati , obrazovati mlade i razvijati digitalno društvo. Zaustaviti iseljavanje iz Slavonije nemoguće je bez proizvodnje, radnih mjesta i većih plaća. Mlade moramo vratiti u Republiku Hrvatsku ! Kako? U mojoj Slavoniji kažu da se samo Klepetan vraća u Hrvatsku i Slavonski Brod.“ kazao je na kraju obraćanja Saboru zastupnik Vlaović.

5

Ostavi komentar