Tko će obrađivati slavonsku zemlju?

Objavio 23. travnja 2018. Nekategorizirano Nema komentara

Šokac, zemlja i lipicanac su vrijednosti bez kojih Slavonija ne može. Lipicanac je danas autohtona i zaštićena pasmina jer joj prijeti izumiranje u Slavoniji, zemlju polako pokušavaju prenijeti u vlasništvo stranih kompanija, a Šokac bez zemlje i lipicanca odlazi.
Hrvatska seljačka stranka održala je u Velikoj Kopanici javnu tribinu s temom „Zakup i prodaja poljoprivrednog zemljišta prema novom Pravilniku“, ista tema bila je predmetom rasprave u Brodsko-posavskoj županiji na koju su pozvani načelnici općina i gradonačelnici kako bi bili informirani o novim pravilima koja donosi novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu.
U Velikoj Kopanici načelnik Ivan Šmit i saborski zastupnik Davor Vlaović upoznali su poljoprivrednike, članove HSS-a i ostale prisutne o modelima davanja u posjed poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske, o prodaji i zakupu. Načelnik Šmit je prenio svoja pozitivna iskustva, s naznakom kako program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem treba biti isključivo rezultat lokalnih politika i općinskih vijeća, a kod dodjele je važno poštivanje domicilnosti i proizvodnje svakog gospodarstva.
U Velikoj Kopanici su zabrinuti zbog dosadašnjih loših iskustava u davanju zemlje u zakup ili u prodaju jer su zemlju dobivala gospodarstva bez stoke i mehanizacije i istu davali u podzakup. Postoji bojazan kako zemlju opet neće dobiti proizvođači s mehanizacijo i stokom nego s plavom stranačkom iskaznicom.
Nakon sastanka u Županiji o problemima s kojima se susreću razgovarali smo s HSS-ovim načelnicima Ivanom Šmitom, Antunom Pavetićem, Igorom Jurišićem, Zvonimirom karlikom i Goranom Jelinićem te saborskim zastupnikom Davorom Vlaovićem koji su zabrinuti načinom i dinamikom provođenja novog Zakona
Izazovi načelnicima su :
– donošenje programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem,
– izdavanje potvrda ili produljenje zakupa za površine koje su u mirnom posjedu
– raspolaganje zajedničkim pašnjacima
Općine imaju obvezu donijeti programe raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem do 9. lipnja, ukoliko to ne učine taj posao preuzimaju županije uz naknadu. Da bi donijeli programe moraju dobiti ministrove upute , kojih nema.
Za poljoprivredno zemljište za koje je istekao ugovor o zakupu načelnici imaju mogućnost dati potvrde o mirnom posjedu na rok od dvije godine, odnosno ugovore koji se ovjeravaju kod javnog bilježnika bez suglasnosti županije, ministarstva ili odvjetništva pod uvjetom da poljoprivrednik nema duga prema državi.
Postavlja se pitanje: Hoće li se država na isti način odnositi i prema onima koji preuzimaju Belje, Vupik, prema Novom Agrokoru, prema novim poduzećima ako nisu , a zna se da nisu izmirili obveze prema državi, zna se da državi duguju više od milijardu kuna za HBOR-ove kredite, za zakup , koncesiju razne naknade i poreze. Ako se to dogodi stranci će preuzeti hrvatski teritorij bez ispaljenog metka.
Za davanje zajedničkih pašnjaka, kojih je na području Županije oko 1000 ha kriterij bi morao biti broj grla stoke, što treba biti regulirano Pravilnikom, još uvijek ga nema. Mnogi prisavski pašnjaci su javno vodno dobro, te bi o njima mogle odlučivati Hrvatske vode, isto ničim nije definirano.
Saborski zastupnik Vlaović najavio je amandman HSS-a, prilikom rasprave o Zakonu o vodama, kojim će zatražiti da se javno vodno dobro koje nije u funkciji hidrotehničkih mjera kod obrane od poplava, nego se radi o pašnjacima izdvoji iz javnog vodnog dobra i dati općinama na upravljanje ili će tražiti da o tim pašnjacima zajednički odlučuju Hrvatske vode i općina u kojoj se pašnjak nalazi katastarski. U protivnom bi se moglo dogoditi da ponovno lokalno stanovništvo posjeduje stoku, a livade kose oni kojima sijeno ne treba.
Ostaje pitanje: Tko će dobiti na korištenje 2.000 ha poljoprivrednog zemljišta u Brodsko-posavskoj županiji ?

4101523

Ostavi komentar