Martina Dalić zanemarivala je Slavoniju

Objavio 13. travnja 2018. Nekategorizirano Nema komentara

Saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović obrazložio je, u Hrvatskom saboru, razloge zbog kojih će HSS biti za smjenu ministrice Martine Dalić. Vlaovićevu raspravu ministrica Dalić, predsjednik sabora Jandrković i mnogi zastupnici iz redova vladajućih pratili su s neskrivenim cinizmom, podsmjehom i do danas neviđenom bahatošću, koja je pokazivala svu odnarođenost i emancipaciju od realnog života prosječnog Hrvata.
„Ne podržavamo gospodarske politike koje provodi ministrica Dalić, ne podržavamo nagodbu za Agrokor čija je glavan kreatorica upravo ministrica Dalić, ne podražavamo način na koji je problem Agrokora došao u fokus javnosti. Lažirana su financijska izvješća, izdavane su mjenice bez pokrića, reagiralo se tek nakon javnog iznošenja problema od stranih financijskih agencija i pritiska javnosti, baš kao što je bio i u slučaju sukoba interesa vladinog povjerenika za Agrokor. Tražili smo javnu raspravu u Saboru, dobili smo samo tematsku sjednicu Odbora za gospodarstvo. I tad smo otkrili da se u Agrokoru događaju mutne radnje kojima pojedinci priskrbljuju imovinsku korist putem Texo Menagementa 12 mil. kn i više od 500 mil. kn putem ostalih savjetnika. Istovremeno 300 malih tvrtki, dobavljača i OPG-ova nije isplaćeno u cijelosti, dobili su samo 30% svojih potraživanja. Zašto novac isplaćen savjetnicima nije bio isplaćen malim tvrtkama i dobavljačima.
Nismo dobili odgovor na više puta postavljano pitanje tko je donio odluku o isplatama savjetnicima. Niti u jednom zapisniku Vjerovničkog vijeća nema odluke o visini isplata savjetnicima. To upućuje kako je odluku donio sam povjerenik ili uži tim čiji je član Martina Dalić koja je sama pisala Zakon o Agrokoru i koordinirala provedbu. Prema tom zakonu isplaćene su naknade za 141 savjetniku i dvojici zaposlenih u Texo Menagementu, nisu isplaćeni dobavljači. Da je novac isplaćen malim tvrtkama moglo se sačuvati oko 4 tisuće radnih mjesta. Ministrica nije radila u korist očuvanja radnih mjesta.
Marina Dalić j e omogućila da se Odluka o nagodbi donosi dvotrećinskom većino, opet u svrhu pogodovanja bankama, strvinarskim fondovima, krupnom kapitalu, mali dobavljači će ostati na margini sa svojih 8% udjela i utjecaja na donošenje odluka. Većinu će dobiti ruske banke i strvinarski fond Knighthead Capital. Kakvu će oni sura politiku voditi? Hoće li biti poslovanja u Hrvatskoj u narednim godinama? Veliki su do sad uglavnom gušili proizvodnje u Hrvatskoj, što će se dogoditi, vidjet ćemo. Negativne primjere već imamo: prerada mesa je preseljena iz Belog Manastira u Vrbovec, sutra banke mogu donijeti odluku da se prestaje proizvoditi vino u Belju što će dovesti do gašenja radnih mjesta. U Nacrtu nagodbe je stidljivo napisano da će biti otpuštanja radnika temeljem posebnog programa. Je li napravljen? Istina je biti će gašenja radnih mjesta, ne možemo podržati takvu politiku ministrice Dalić. Trebala je čuvati hrvatsku proizvodnju i radna mjesta.
Ministričine politike su : MOL, prodaja HEP-a, kupnja udjela INE, obećan rast gospodarstva na Duing biznis listi, dogodio se pad.
Ministrica je sama kazala kako rukovodi ukupnim stanjem u gospodarstvu, tim rukovođenjem kroz projekt Slavonija Baranja i Srijem obećana je posebna potpora tvrtkama obrtnicima i poduzetnicima u Slavoniji, ratom razorena Slavonija ostala je u rangu s ostalim regijama. Znamo da slavonske tvrtke trebaju jaču i ozbiljniju potporu.
Ministrica Dalić je vodila tim koji je odlučivao o strateškim tvrtkama za RH s koje je skinuta Luka Vukovar i Đuro Đaković Slavonski Brod. Zato ne možemo podržati niti ministricu niti Vladu.
Podsjećam tvrtka Đuro Đaković je proizvodila oružje i specijalna vozila, njeni radnici su tijelima spriječili odvoz tenkova agresoru. Uzeli ste im proizvodnu tramvaja, uzeli ste im proizvodnju eksploziva, ništa niste vratili, a kažete brinut ćete marom dobrog gospodara. Takve politike ne smijemo podržavati.
Dajte im garancije, posao i novac za dokapitalizaciju, dajte im da proizvode vagone za Hrvatske željeznice, dajte Đuri poslove proizvodnje naftnih spremnika, a ne IT tvrtkama.
Ministrica Dalić je dala Croduxu upravljanje produktovodom čije ispitivanje je opet u Brodu i Slavoniji uzrokovalo ekološki incident. Brođani i stanovnici Brodsko-posavske županije su ostali bez pitke vode Tko j e za to kriv? Onaj tko upravlja gospodarstvom, ministrica Dalić.
Tako se ne vodi briga o ljudima u Slavoniji rezultat te brige je 806 građana oboljelih od karcinoma u Slavonskom Brodu na 100 tisuća stanovnika, 26% više u Slavonskom Brodu u odnosu na RH. Jedan od razloga je onečišćen zrak i loša voda. 3.300 stanovnika je manje u Brodsko posavskoj županiji koji su iselili u inozemstvo jer nema radnih mjesta. Za to su odgovorni i Vlada i resorno ministarstvo i potpredsjednica zadužena za gospodarstvo.
Slavonija nema riješenu vodoopskrbu u Komletincima piju vodu s teškim metalima, Regionalni vodovod Sikirevci nije završen, na vodovodu u Novoj Gradiški još uvijek nije završena adaptacija, nije obnovljena pruga Novska – Nova Gradiška – Vinkovci – Vukovar-Osijek. Slavonsko gospodarstvo trpi.
Znamo da Mađarska želi Belje, Vupik žele Srbi. To su opasnosti. To su politike ministrice Dalić.
Ministrice, HSS neće , ali saborska većina će Vam dati povjerenje. Želim Vam da darovanu Vam majicu nosite u Belju obilazeći vinske podrume i pogone za preradu mesa u kojima rade hrvatski radnici. Jedino tako možemo sačuvati život u Slavoniji!“ kazao je Vlaović u izlaganju, koje je u nekoliko navrata predsjednik Sabora pokušao zaustaviti jer mu temu umiranja Slavonije ne smatra važnom.

39_d

Ostavi komentar