Aktivan Klub vijećnika HSS-a na Županijskoj skupštini BPŽ

Objavio 28. ožujka 2018. Nekategorizirano Nema komentara

Vijećnici HSS aktivno su sudjelovali u radu 7. sjednice Županijske skupštine Brodsko-posavske županije.
Županu su Dragica Vučković, Ivan Šmit i Zlatko Bunjevac postavili pitanja koja su važna za svakog građanina Brodsko-posavske županije, osvrnuli su se na problematiku poljoprivrede, vodnog gospodarstva, obrazovanja, komunalnog gospodarstva.

Dragicu Vučković je zanimalo provođenje Projekta Slavonija
„Ovim velikim i važnim projektom želimo vratiti ljude na područje Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema, omogućiti im nova radna mjesta i pokrenuti rast i razvoj gospodarstva u tim krajevima. Zaustavit ćemo negativan demografski trend koji je već dugo prisutan u istočnoj Hrvatskoj i vratiti dostojanstvo nekadašnjoj zlatnoj žitnici Hrvatske“.
Mi u HSS-u smatramo da nam je dostojanstvo još više narušeno prodavanjem ovakve demagogije u koju više ne vjeruje niti sada već bivši državni tajnik ministarstva demografije, a kamoli naša djeca.
Zanima me, ako se već nema dovoljno empatije prema svima onima kojima je egzistencija ugrožena i odlaze, brine li vas barem vlastita budućnost i tko će zaraditi za vaše mirovine? Pitam vas kakvu, naša Županija, nudi perspektivu mladima, koje projekte imate za naše mlade?“
Zanimalo ju je i pitanje eksploatacije pijeska i šljunka iz rijeke Save
„Ulaskom u EU Hrvatska je potpisala odluku kojom se odriče eksploatacije pijeska i šljunka iz korita rijeke Save i od tada stalno imamo problem s poplavama u naseljima uz rijeku Savu. Istovremeno, pijesak i šljunak konstantno se vadi na strani koja pripada Bosni i Hercegovini, ne vidim koja je svrha čuvanja prirode na istom koritu, ako se s jedne strane čuva, a s druge strane je vađenje šljunka potpuno legalan posao. Hrvatska uvozi milijune kubika pijeska, kako bismo se obranili od poplave. Gdje je tu logika i može li se tu nešto poduzeti?“
Vučković je postavila i pitanje o broju projekata koje su ogovorili brodsko-posavski OPG-ovi kao i o načinu bodovanja slavonskih projekata.
Župane, ako se već tolike nade polažu u taj Projekt „Slavonija, Baranja i Srijem“ i ako se htjelo revitalizirati Slavoniju zbog čega se nije omogućilo smanjivanje regionalnih nejednakosti što je ujedno i jedna od stavki toga Projekta, dodjeljivanjem u kriterijima 15 bodova Slavoniji kao što su to dobila Brdsko-planinska područja i manje zahtjevni Pravilnici kako bi i naši OPG-ovi bili konkurentni i dobili šansu povući što više sredstava iz EU fondova, bez tih bodova su u startu uskraćeni? Jeste li išta mogli poduzeti po tom pitanju i jeste li kontaktirali naše saborske zastupnike da Vam pomognu u tom?“
HSS-ovi vijećnici su raspravljali o izvješćima ustanova i poduzeća kojima je osnivač Brodsko-posavska, a bila su u dnevnom redu Skupštine.

1

Ostavi komentar