Ministre Tolušiću, sjedi jedan !

Objavio 23. ožujka 2018. Nekategorizirano Nema komentara

Saborski zastupnik Davor Vlaović zatražio je stanku u Hrvatskom saboru kako bi progovorio o problemima poljoprivrede s posebnim naglaskom na predstojeću proljetnu sjetvu kojoj prijeti nedostatak kvalitetnog sjemena posebice sjemena soje. Vlaović je u svom obraćanju kazao:
„ Poljoprivreda je bremenita problemima koje je teško predvidjeti, a jedini je proizvođač hrane.
Poljoprivreda trpi zbog visokih vodostaja i poplava koji su rezultat klimatskih promjena, hoće li poljoprivrednici zbog toga biti obeštećeni? Velike poljoprivredne površine u Lici, oko Karlovca, Siska, Jasenovca i Stare Gradiške su pod vodom. Štetu ne čine samo poplave već i zaobalne vode, stradale su ozime kulture i pašnjaci. Ministar poljoprivrede spava, jedino on nije obišao stradala područja.
Tražimo da se ministar očituje o načinu obeštećenja poljoprivrednika. Poljoprivrednici očekuju tu vijest.
Očekujemo i vijest o povećanju proizvodnje hrane u Hrvatskoj, a toga neće biti bez ulaganja, nema proizvodnje hrane na našim poljima bez kvalitetnog sjemena i mineralnog gnojiva.
– Nemamo vijest o restrukturiranju u Petrokemije Kutina koja je važna karika u lancu opskrbe poljoprivrednika repromaterijalima. Hoćemo li i gnojivo u Hrvatsku uvoziti?
– Nemamo vijest o radnjama poduzetim za stavljanje državnog poljoprivrednog zemljišta u funkciju. Zakon o poljoprivrednom zemljištu je stupio na snagu, jedinice lokalne samouprave imaju obveze donošenja programa raspolaganja, a ministar nije donio pravilnike koji prethode. Jedinice lokalne samouprave bez 15-ak uredaba i pravilnika ne mogu donijeti programe raspolaganja, Poljoprivrednici, kojima su ugovori istekli pitaju kada će natječaji? Neće se moći prijaviti za korištenje državnih potpora.
– Danas je problem i poljoprivredno sjeme, a proizvodnje bez kvalitetnog sjemena nema. Imam zastrašujuću informaciju: ministar je dozvolio promet sjemenske soje s klijavošću 70%. Tumačimo to kao pogodovanje uvoznim lobijima i stranim kompanijama. Naše tvrtke proizvode soju klijavosti 85-93% . Soja sa 70-postotnom klijavošću je neuvjetna. Kažu nema dovoljno sjemenske soje na tržištu. Ako je nema dopustimo našim poljoprivrednicima da sjetvu, iznimno ovog proljeća, obave sa sjemenom iz vlastitih skladišta, kvalitetnija je od one čiji promet dozvoljava ministar. Morati će kupiti „ministrovu“ soju jer bez fakture neće ostvariti pravo na izravna plaćanja. Na ispitu su pali i struka i ministar koji dopušta promet takvog sjemena
Ako želimo proizvoditi hranu u Hrvatskoj, nemojmo pogodovati uvoznim lobijima i kompanijama koji će moguće dostaviti i GMO soju, neke sjemenske partije imale su i takvih primjesa.“
Rečenicom „Ministre dozvoli OPG-ovima sjetvu vlastitog sjemena soje, pomoći ćeš poljoprivrednicima i očuvati proizvodnju u Slavoniji Baranji i Srijemu!“ završio je svoje izlaganje Vlaović.

1_V

Ostavi komentar