Tražimo pomoć za otvaranje Sveučilišta Slavonski Brod

Objavio 7. ožujka 2018. Nekategorizirano Nema komentara

Tražimo pomoć za otvaranje Sveučilišta Slavonski Brod
U Hrvatskom saboru se raspravljalo o Zakonu o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske koji bi trebao biti pokretač investicijskog ciklusa stvaranjem preduvjeta za povećanje investicija u hrvatsko gospodarstvo,onaj koji uključuje unaprjeđenje uvjeta za gospodarenje dobrima od interesa za Republiku Hrvatsku. U ime Kluba HSS-a o Zakonu je govorio narodni zastupnik Davor Vlaović rekavši kako je HSS uvijek podržavao i podržavati će zakonske prijedloge kojima se stvaraju pretpostavke za gospodarski rast i razvoj, olakšava investiranje i stvaranje novih radnih mjesta , predloženi Zakon bi trebao bit alat za razvoj gospodarstva, onaj koji će ubrzati procedure i smanjiti administriranje.
U raspravi je upozorio na probleme s kojima se susreću svi investitori i jedinice lokalne i regionalne samouprave kad dođu u fazu realizacije investicijskih projekata.
„Hrvatskoj je potreban brži rast BDP-a od dosadašnjeg kako bismo sustigli zemlje u okruženju, sa 36 projekata u realizaciji ne smijemo biti zadovoljni, a veliki problem za nove investicije je prenormiranost i neusklađenost hrvatskog zakonodavstva, a posebno veliki problem je neusklađenost državnih tijela.
Pozdravljamo pojednostavljenje procedura predviđenih Zakonom, jer iInvestitori ponekad ne mogu čekati i odustaju od investicije. Te se događala u i mojoj, Brodsko-posavskoj županiji.“
Zastupnik Vlaović je u daljnjem tijeku rasprave naveo nekoliko primjera loše prakse, koji su svi iz Slavonije i Brodsko-posavske županije jedan je izgradnja termoelektrane u Slavonskom Brodu koju je planirao graditi domaći investitor, ali zbog administrativnih zapreka i dugotrajnih sudskih sporova odnosno šutnje sudova ta investicija nije realizirana.
Zapitao se: „Kakvu mi poruku šaljemo investitorima? Moramo napraviti zaokret u vlastitim glavama, u vlastitom načinu razmišljanja, kako bismo vlastitim postupcima poslali prave poruke investitorima i pozvali ih na investiranje.
Hrvatskoj su važni komunalni projekti : željezničke pruge, luke i ceste, a još važnije je stvaranje poslovnog okruženje i širenje proizvodnje i otvaranje proizvodnih pogona. „
Vlaović je podržao jačanje Agencije za investicije i konkurentnost , kojoj je nepotrebno smanjen proračun u 2018, jer Agencija mora postati mjesto na kojem se mogu dobiti sve informacije potrebne investitoru. Naglasio je važnost ravnomjernog razvoja Hrvatske, posebno do sada marginalizirane Slavonije , Baranje i Srijema rekavši : „u Slavoniji je najveća stopa nezaposlenosti, najveća opasnost od siromaštva i najveći broj mladih koji iseljavaju. Projekt „Slavonija“ bi trebao podići kvalitetu života na tim prostorima, na žalost projekt čine samo investicije u komunalnu infrastrukturu. Nedostaju projekti koji razvijaju gospodarstvo i donose nova radna mjesta.“
Naveo je i konkretne mjere za poticanje investicija u Slavoniji Baranji i Srijemu.
„Jedan od načina ubrzanja investicija u Slavoniji treba biti ne oporezivanje investirane dobiti , druga je očuvanje malih obrta i mikro poduzeća , pa i OPG-ova jer oni su budući partner velikim gospodarstvenicima.
Poljoprivredna proizvodnja je prema hrvatskom zakonodavstvu strateška grana gospodarstva, a ne čini se ništa za njeno očuvanje, ne činjenjem na očuvanju kutinske Petrokemije u propast guramo hrvatsku poljoprivredu.
Nije dobro što smo Luku Brod i Đuru Đaković iz Slavonskog Broda skinuli s liste tvrtki od posebnog interesa, a poslove koje je uvijek radio Đuro Đaković daje se tvrtkama koje nemaju niti iskustva niti referenca za izgradnju JANAF-ovih spremnika za naftu. Time ste dali najbolju poruku da vas Slavonija ne zanima! Treba napraviti zaokret u glavama i slati drugačije poruke, ovakve odbijaju zainteresirane investitore i guraju ih izvan Hrvatske.
Bez vode nema života, Istočni regionalni vodovod bi trebao opskrbiti pitkom vodom najveći dio Slavonije, a danas je u fazi započete investicije. Treba investirati još 585 mil. kn, prijaviti se na raspisani natječaj, a natječajna dokumentacija nije pripremljena. Sredstva čekaju! Taj projekt se mora nastaviti, zato tražim da uđe u „paket“ slavonskih projekata.
Znanost i obrazovanje se koče u Brodu. Apeliram i tražim pomoć za otvaranje Sveučilišta Slavonski Brod. Postoje odluke Sabora i Ustavnog suda , imamo priliku mladima dati šansu za obrazovanje u vlastitom gradu, a roditeljima smanjiti troškove obrazovanja. Očekujem suradnju sa Strojarskim fakultetom i postojećom metalurškom industrijom koja će biti mjesto zapošljavanja.
Podržavamo Zakon, a negativne primjeri snaka budu poruka kako ne treba raditi.“ tim riječima Vlaović je završio svoju raspravu o Zakonu o strateškim investicijskim projektima Republike Hrvatske.

Vlaović_1

Ostavi komentar