Bez jakog OPG-a nema jake hrvatske poljoprivrede!

Objavio 2. ožujka 2018. Nekategorizirano Nema komentara

U ime HSS-a narodni zastupnik Davor Vlaović, iskoristio je mogućnost zatražiti stanku kako bi progovorio a aktualnim problemima u poljoprivredi.
„Kažete da vam je stalo do hrvatske poljoprivrede. Kažete da je strateška grana gospodarstva.
Je li u stvarnosti tako? Što činimo da tako bude?
Statistike su nemilosrdne, poljoprivreda zbog nečinjenja stagnira ili propada, broj OPG se smanjuje.
U Hrvatskoj imamo 164.458 poljoprivrednih gospodarstava, od toga 2.554 trgovačka društva, 2.174 obrta, 347 zadruga i 192 druga gospodarska oblika i 159.191 obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo nedavno je ta brojka bila 190.000)
Hoćemo li zaustaviti trend pada broja OPG-ova. Od ove Vlade i ministra Tolušića se puno očekivalo.
Puno se očekivalo od Zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi, donesen je, podržali smo ga jer ga hrvatski građani trebaju, plasman proizvoda OPG-ova i dalje nije riješen.
Imali smo velika očekivanja od Zakona o poljoprivrednom zemljištu, donesen je, kasni se s primjenom. Ministar si je dao rok od 180 dana za donošenje 18 pravilnika, a istovremeno je zadužio jedinice lokalne samouprave da u roku od 90 dana donesu nove programe raspolaganja poljoprivrednim zemljištem. Da bi to mogli učiniti ministar mora donijeti pravilnik o sadržaju programa. Tek tada slijede natječaji.
U ožujku smo, a do 30.svibnja OPG-ovi moraju podnijeti zahtjeve za potporu. Ne znaju što će biti s onim česticama koje obrađuju.
Danas u hitnoj proceduri imamo izmjene Poslovnika o radu Hrvatskog sabora, a Zakon o poljoprivrednim gospodarstvima, od kojega puno očekujemo, nije došao niti u drugo čitanje. Zašto tako? Zašto je važnije Poslovnikom ušutkati opoziciju koja je konstruktivna i želi pomoći, mi iz HSS-a želimo pomoći.
Komu smeta 12.400 replika , a ne smeta što je u Hrvatskoj 159.000 OPG-ova za 20 tisuća manje u odnosu na ranije razdoblje i biti će još manje ako se nastave ovakve, za poljoprivredu loše poljoprivredne politike.
Protestiram jer Zakon o obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima nije došao u saborsku proceduru! Bez jakog OPG-a nema jake hrvatske poljoprivrede! „ poručio je Vlaović.

or11sr9

Ostavi komentar