Državnom imovinom treba upravljati: javno i transparentno

Objavio 18. siječnja 2018. Nekategorizirano Nema komentara

Državan imovina predmetom je mnogih problema koji opterećuju hrvatsko gospodarstvo od osamostaljenja. Privatizacija devedesetih provedene je netransparentno, a u mnoge tvrtke koje su zapošljavale tisuće radnika dovedene su do stečaja i zatvorene. Privatizacija državne imovine pokazala je veličinu ljudske pohlepe, nezasitnosti i nesposobnosti.
Danas nakon više od dva desetljeća u Hrvatskoj je osnovano Ministarstvo državne imovine, a Hrvatskom Saboru je predlože Zakon o upravljanju državnom imovinom.
Hrvatska seljačka stranka podržava svaku inicijativu kojoj javna vlast upravlja učinkovito i razumno, pažnjom dobrog domaćina, sukladno načelima odgovornosti, javnosti, ekonomičnosti i predvidljivosti kako predlaže predloženi Zakon.
O Zakonu je u ime HSS-a raspravljao saborski zastupnik Davor Vlaović koji je rekao kako je taj Zakon potreban Republici Hrvatskoj da bi se stavljanjem u funkciju državne imovine pomogao rast gospodarskih aktivnosti i daljnji razvoj, a novo Ministarstvo u godinu dana postojanja nije opravdalo osnivanje osim što je pridonijelo povećanju držane administracije , a to je daleko od učinkovite i efikasne države. Rekao je:
„ Na terenu imamo nered, nerad i nemar. Još uvijek nije evidentirana sva državan imovina ,ono što je evidentirano nje provedeno kroz zemljišne knjige, postoji niz gospodarskih objekata, lokala i stanova koji se koriste nezakonito bez valjanih ugovora, za koje se ne plaća niti zakup niti koncesija. Očekujemo, hrvatska javnost očekuje popis onih koji koriste državno, a ne plaćaju. Zanima nas sve koje mjere će država poduzeti za rješavanje tih problema.
Svaki gospodarstvenik u Hrvatskoj mora imati iste uvjete poslovanja i istu šansu, u uvjetima kada pojedinci koriste državnu imovinu bez naknade nisu svi isti. Zakon treba uvesti red.
Sredstva koja se dobiju kroz najam državne imovine treba reinvestirati u državnu imovinu i uređenje katastra. To je razlog zašto svi podaci trebaju biti na jednom mjestu, u Ministarstvu, nije potrebno osnivanje novog tijela – ureda za digitalizaciju.
Ministarstvo je odlučivalo o strateškim tvrtkama i baš slavonske luke i slavonske tvrtke brisalo s popisa tvrtki od posebnog interesa. Što će s njima biti?
Ovo nije dobar put, Đuro Đaković je značio kruh za mnoge obitelju u Slavonskom brodu i Brodsko-posavskoj županiji, zato očekujemo brzu reakciju i dokapitalizaciju i pomoć baš kao što se čini prema drugim društvima koja proizvode vojnu opremu. Imenovali ste novu upravu s kojom , nadam se, možete surađivati.
Pozitivnim ocjenjujem vraćanje državne imovine, koja je u funkciji razvoja, obrazovanja ili liječenja jedinicama lokalne ili regionalne samouprave. Pitam zašto ne državne stanove i kuće u Slavoniji koje je otkupio APN, u Okučanima na primjer , dati mladim obiteljima koje će ostati tamo živjeti. Vojarne koje danas propadaju, a za njih je postojao i postoji interes lokalne i regionalne samouprave koje bi ih stavile u funkciju prenamjenom treba dati na upotrebu. Jedna od njih je vojarna u Novoj Gradiški za koju su zainteresirani i Grad i Županija.
Uloga javne vlasti je odlučivanje i donošenje odluka, ali ne smije niti ministar imati pravo niti obvezu odlučivati samostalno o vrijednosti imovine do 7,5 milijuna. Posebno je opasno i neprihvatljivo odlukom sudskog vještaka snižavati početnu cijenu i nakon drugog neuspjelog pokušaja prodaje neposrednom pogodbom sklapati ugovore . Time se otvara veliki prostor korupciji i vraćanje u vremena „Kutle i ortaka“.
Prijedlog HSS-a je da se ukoliko imovina nije prodana nakon dva krug au trećem organizira licitacija.
Pozitivnim ocjenjujem da političke stranke, ne nužno parlamentarne, dobiju državne prostore na korištenje i ne samo radi kupovanja većine u predstavničkom tijelu. Državne prostore na korištenje treba dobiti civilni sektor i braniteljske udruge.
Zakon treba, ali kao odgovorno i transparentno vođenje brige o državnoj imovini, a ne pogodovanje pojedincima ii skupinama.“ Zaključio je Vlaović.
1

Ostavi komentar