Treba li djeci u Dragaliću sportska dvorana?

Objavio 20. prosinca 2017. Nekategorizirano Nema komentara

Prvi pisani trag o postojanju škole u Dragaliću, iz Hrvatskog učiteljskog doma od 5. ožujka 1915., Ivana Martinovića, o krajiškom školstvu, navodi se 1777.g. i postojanje tzv. trivijalne škole.
24. lipnja 1883. školu je pregledao kraljevski zemaljski ravnatelj Nikola Hadžić. Škola je bila opremljena raznim učilima, a nastava se izvodila na hrvatskom i njemačkom jeziku. Školska godina završavala je ispitima kojima su bili nazočni časnici zbog blizine „kumpanije“.
Građevni odsjek Kraljevske zemaljske vlade u Zagrebu 1905. odredio je 15.500 kruna za izgradnju nove škole u Dragaliću. Prva školska godina u novoj školskoj zgradi je 1906./1907. s upisanih 65 učenika. Početkom lipnja obilježavao se Dječji tjedan, a na adresu škole redovito je stizalo izdanje “Smilja”. 1918. u sastavu škole djeluje tzv. “pomoćna škola” za opismenjavanje pučanstva. Odlukom NOO Nova Gradiška 1957., reformom školstva, ustrojava se osmogodišnja škola sa sjedištem u Dragaliću. Matična škola imala je pet područnih škola: Mašička Šagovina, Trnava, Poljane, Gorice i Donji Bogićevci.
Mještani sela pokrenuli su 1962. akciju izgradnje nove škole koja je s radom počela 1.travnja 1966.
Osnovna škola je u šk. god. 1968./1969. i 1969./1970. imala najveći broj učenika, 544
1991. po okupiranju Dragalića, škola je zapaljena. Tijekom godina prognanstva, iako ne u svojim klupama, učenici i učitelji se okupljaju dva puta tjedno. Rezultat tome je tiskanje školskog lista “Breza”. Poslije vojnoredarstvene akcije “Bljesak”, obnove škole i povratka pučanstva kućama, škola nastavlja s radom.
Danas, nakon 240 godine dugog školstva, upornošću mještana u tri izgradnje, škola ima 8 razrednih odjeljenja sa 100 učenika od 1. do 8. razreda. Nastava se održava osim u matičnoj školi u Dragaliću i u područnom odjelu Gorice.
1777., 1906., ili 1957.g. nije bilo gotovo nikakve razlike između ostalih škola na ovakvim prostorima.
Danas, 2017.godine, učenici OŠ Dragalić, za razliku od njihovih vršnjaka iz velike većine OŠ u sličnim ruralnim naseljima nemaju običnu jednodijelnu, najmanju pedagoškim standardima određenu školsku dvoranu za održavanje satova obične tjelesne nastave.
Ova djeca su do ove školske godine održavali tjelesni odgoj u vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta u jednoj školskoj učionici veličine 30-ak kvadratnih metara, na način da su školske strunjače stavljali uz radijatore i zidove kako netko ne bi uslijed „igre“ ili „trčanja“, ako se to tako u ovakvom improviziranom prostoru može nazvati, palo na radijator ili udarilo glavom u zid ili školsku ploču.
Ove školske godine nakon završetka toplijeg vremenskog perioda, općina je OŠ dala na raspolaganje društveni dom u kojem u središnjem dijelu velike sale na oko 70 metara kvadratnih djeca pohađaju sate tjelesnog odgoja.
Općina podmiruje troškove grijanja, struje, vode i amortizacije, bez refundacije ili pokrivanja dijela troškova, za što nam naravno niti u jednom trenutku nije žao. Nastavit ćemo tako dok nas ovdje bude.
Prije 9 godina ishodili smo suglasnost nadležnog Ministarstva na projekt, izradili smo projektnu dokumentaciju za jednodijelnu školsko sportsku dvoranu uz OŠ Dragalić, ishodili građevinsku dozvolu, (tada je samo informacije radi OŠ imala 166 đaka), i pokušali riješiti izvore financiranja. Kako nismo naišli na razumijevanje kroz duži period, morali smo započeti izgradnju kako bi smo sačuvali valjanost dozvole za građenje. Započeli smo izgradnju parkirališta za potrebe dvorane, jer je isti zahvat bio sastavni dio jedinstvene građevinske dozvole. U projektnu dokumentaciju i početak građenja uložili smo 320.000,00 kn sredstava iz općinskog proračuna.
Poštovani županijski vijećnici, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadate, poštovani Župane sa suradnicima, molim Vas pokušajte na temelju svega rečenoga zamisliti situaciju u kojoj Vaša djeca pohađaju OŠ u kojoj ne postoji ni najmanja školska dvorana za održavanje tjelesnog odgoja, molim Vas, zapitajte se da li imate pravo podići ruku protiv ovog amandmana i vratiti se kući i pogledati svojoj djeci u oči, ili možda možete glasajući protiv prijedloga da se iznađu sredstva bar za početak izgradnje ovog objekta, poručiti djeci koja pohađaju ovu školu da su im roditelji pogriješili što su se nakon VRA „Bljesak“ vratili svojim kućama i na taj način im reći: „Draga djeco krivite svoje roditelje jer su se vratili u Dragalić, jer da nisu, mogli ste danas negdje u nekom gradu ili nekom većem mjestu uživati u satovima tjelesnog odgoja u školsko sportskoj dvorani, koju ta mjesta imaju.“
S izrazitim štovanjem i zahvalnošću prema svima Vama,
općinski načelnik,
Zvonimir Karlik.
394156322

Ostavi komentar