Oživljavanje Slavonije investicijama u proizvodnju

Objavio 12. prosinca 2017. Nekategorizirano Nema komentara

Hrvatski sabor raspravio je o Zakonu o strateškim investicijama, saborski zastupnik Davor Vlaović o navedenom prijedlogu Zakona i strateškom promišljanju u Hrvatskoj je rekao :
„Planiranje strateških investicija potrebno, a Zakon o strateškim investicijama treba osigurati potencijalnu jednakost svih ulagača. Do sada to nije bio slučaj jer nije postojala komunikacija državnih tijela koja su nadležna za provođenje pojedinih investicija. Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo gospodarstva često su išli paralelnim kolosijecima bez dodirnih točaka, a morali bi imati zajednikči interes i cilj: poljoprivredu kao snažnu granu gospodarstva. Investitori kažu kako je u Hrvatskoj prisutan još jedan čimbenik naziva „Mister X“ ili „Mister 10%“, to je najveća kočnica razvoja.
Gospodarske politike moraju biti usuglašene, dokapitalizacija slavonsko-brodskog Đure Đakovića j propala jer se donositelji odluka nisu uspjeli usuglasiti.
Takve loše prakse se moraju mijenjati.
Ministarstvo gospodarstva treba biti krovno tijelo koje će koordinirati ostale državne institucije, pratiti investicije i pomagati investitorima. Investicije i osiguranje uvjeta za investiranje jezu zajednički interes svih.
Podržavam prijedlog kojim se strateškim projektima smatraju i oni koji se ostvaruju na potpomognutim područjima a ukupna vrijednost kapitalnih troškova jednaka je ili
veća od 10 milijuna kuna s napomenom potpomognuta područja moraju biti sva hrvatska područja na kojima se događa demografsko odumiranje kao što je u Slavoniji, Baranji i Srijemu.

Zakon o strateškim projektima predviđa projekt Slavonija kojim se planira investiranje u luku Vukovar, luku Osijek, luku Slavonski Brod, obnovu željezničke pruge prema Vinkovcima i Vukovaru. Postavlja se pitanje što i koje robe će te luke pretovarati a brodovi i vlakovi voziti ako nema proizvodnje. Strateški interes moraju biti investicije u gospodarstvu i postojeće male obrtnike, poduzetnike i gospodarstvenike koji već žive i rade na tim područjima. Dajmo im šansu!
Najavljivana je izgradnja drvno-prerađivačkog pogona u Vukovaru, to ima smisla jer tamo postoji sirovina i jedino tako će planirana prometna infrastruktura imati smisla
Bez domaćih investicija, potpore malim obrtnicima i poduzetnicima neće biti novih radnih mjesta u Slavoniji. Onda su uzaludni infrastrukturni projekti. Zajedno moramo raditi na promociji Hrvatske kao privlačne investicijske zone. Potporu moramo dati malim obrtnicima i poduzetnicima i državne institucije trebaju biti korektiv na tržištu investicija i kapitala kako bi manjim poduzetnicima omogućili plasman njihovih roba i proizvoda.
Takav pristup može vratiti povjerenje u državu i vratiti mlade u Slavoniju!“

00000

Ostavi komentar