HPB mora ostati hrvatska banka

Objavio 7. prosinca 2017. Nekategorizirano Nema komentara

Klub zastupnika HSS-a zatražio je stanku u Hrvatskom saboru kako bi upozorili na potencijalnu opasnost nove privatizacije, odnosno hrvatskog modela privatizacije Hrvatske poštanske banke. U ime Kluba zastupnika HSS-a obrazloženje je iznio Davor Vlaović.
„ Za 6. prosinca sazvana Skupština društva Hrvatske poštanske banke nije održana, naprasno je odgođena.
Mediji kažu zbog inzistiranja malih dioničara koji u vlasništvu imaju 27% vrijednosti temeljnog kapitala, saborskih zastupnika i samih medija.
Zašto privatizacija jedine hrvatske banke, HPB-a. Očekujemo ispravak loših privatizacija i nepravde nanesene hrvatskim građanima iz 90-ih. Tada su banke prodane za „siću“, banke su nastavile poslovati u Hrvatskoj,a li bez državne kontrole, kontrole javne vlasti, rezultat je kod svih isti: iznesena je dobit izvan Hrvatske. Samo prošle godine je to bilo više od 5 milijardi kuna, a ostvarena je kao rezultanta visokih kamata, viših od kamata koje imaju ostale članice EU, čak su i nelegalne, a plaćaju ih hrvatski građani.
Usporedno s tim imamo 330 tisuća blokiranih građana, nelikvidnost obrtnika, malih poduzetnika i poljoprivrednika.
U takvim uvjetima pokušava se potiho privatizirati HPB, opet na štetu hrvatskih građana i poduzetnika. Banci je potrebna dokapitalizacija i veća od predviđenih 600 milijuna kn, treba joj više od milijardu svježih sredstava. Kažu :HPB-u se daje zadatak saniranja Jadranske banke i 200 mil kn rezervacije za nenaplative plasmane Agrokoru. Mi u HSS-u u to ne želimo vjerovati , baš kao što mali dioničari to ne žele prihvatiti jer ne bi imali prvenstvo, čak niti mogućnost novog ulaganja u HPB.
Banku treba jačati, mirovinskim fondovima omogućiti plasman sredstava u HPB, na taj način stvaramo stabilniji bankovni i stabilan mirovinski sustav. Umirovljenici očekuju brigu države. Ovo je prilika, tražimo da banka ostane u pretežitom državnom vlasništvu i postane servis građana RH i državnih institucija. HPB ima najbolju infrastrukturnu mrežu, ima 1.100 podružnica u cijeloj Hrvatskoj, takvu priliku za dostupnost građanima RH druge banke nemaju. HPB je dostupan građanima, OPG-ovima i može biti zamjena za agro banku koju nemamo, a obećavana je i u kampanjama vladajućih. Ta Banka može biti suport našim poljoprivrednicima , obrtnicima i malim poduzetnicima u kreditiranju projekata koji naši poduzetnici kandidiraju prema EU sredstvima.“ Vlaović je svoje izlaganje završio rečenicom : „O privatizaciji HPB-a tražimo javnu raspravu!“

0

Ostavi komentar