Nema rasta plaća, nema rasta minimalne plaće u 2018.?

Objavio 22. studenoga 2017. Nekategorizirano Nema komentara

U ime Kluba zastupnika HSS-a, nakon nekoliko stanki, kojima je oporba iskazala svoje nezadovoljstvo uzrokovano opstrukcijom rada Istražnog povjerenstva za Agrokor u, pet minutnim obraćanjem Hrvatskom saboru o Državnom proračunu obratio se Davor Vlaović, koji je na samom početku izlaganja izrazio nezadovoljstvo zbog odsutnosti premijera Plenkovića u Saboru prilikom rasprave o Državnom proračunu.
„Pozdravljamo uravnoteženje proračunskih prihoda i rashoda, ali se slažemo sa ocjenom Hrvatske gospodarske komore kako je još uvijek država preskupa. Na rashodovnoj strani, povećavaju se izdaci za državne troškove preko 5 milijardi.
Za 1,4 milijardi kuna rastu izdaci za plaće zaposlenih u državnim i javnim službama. Pozdravljamo povećanje plaća temeljenih na kolektivnim ugovorima onima koji su nekoliko godina unazad zapostavljani. Ne podržavamo neaktivnost države i povećanje državnog aparata unatoč obećanjima iz predizborne kampanje o smanjenju broja državnih službenika i smanjenju troška opće države. Očekivali smo više aktivnosti i sredstava za gospodarstvo, za naše obrtnike i poduzetnike i smanjenje poreznog opterećenja za njih.
U rebalansu za ovu godinu i u projekciji proračuna za 2018., 2019., 2020. i dalje rastu prihodi s osnove povećanja poreza. Kakva je to poruka hrvatskom gospodarstvu, ako se ne ide ka smanjivanju takvih prihoda i nameta, nego se i dalje predviđa rast poreza. Istovremeno se očekuje rast plaća u gospodarstvu?
Da gospodo rast plaća i plaća je prvo i osnovno pitanje. Jer ako želimo zaustaviti iseljavanje Slavonije i Baranje, ako želimo zaustaviti iseljavanje iz drugih nerazvijenih krajeva, onda prije svega moramo učiniti sve da omogućimo gospodarstvu povećanje plaće radnicima.
250.000 radnika u Hrvatskoj radi za plaću ispod 3.500 kn, više od 50.000 radi za minimalac od 2.620 kn. Možete li vi gospodo svoju obitelj s toliko malim prihodima financirati? S pravom građani nemaju povjerenja u vlast, proračunom šaljemo poruku kako nije izgledno da će doći do značajnijeg povećanja minimalne plaće. Mi u HSS-u tražimo da se minimalna plaća poveća i čini barem 50% prosječene plaće u RH.
Iz Proračuna nije vidljivo na koji će se način pomoći osjetljivim gospodarskim sektorima: drvnoj industriji, tekstilnoj industriji, trgovini. Tamo su najniže plaće, tamo radnici najviše rade s ugovorima na određeno vrijeme i za minimalac.
Istovremeno vidljivo je povećanje od 627 milijuna kuna za materijalne troškove. Znači, biti će za automobile, za računala, za nove urede, a nema za povećanje plaća radnicima.
Umirovljenici? 1.4 milijarde kuna planira se više za mirovine, koje će i dalje ostati na razini manjoj od 40% prosječne plaće u RH. Od toga se ne može živjeti. Poseban problem su poljoprivredne mirovine, poljoprivrednici još uvijek imaju mirovine 500 ili 600 kn, kroz predloženi Proračun se ne vidi težnja Vlade da to promijeni, da pomogne tim ljudima u prežljavanju. Spominjati ću to stalno, dokle god te sramotno malene mirovine ne izjednačite s ostalima.
Cijenim optimizam Vlade i ministra da će se prihodi iz europskih sredstava povećati za 13,8 skoro 14 milijardi kuna. Podsjetio bih da smo u ovoj godini smanjili te prihode za koro 2,5 milijarde, to govori o neutemeljenom optimizmu Vlada, optimizmu bez pokrića jer nisu smanjene administrativne zapreke, jesu li uopće pripremljeni ti natječaji i projekti, kako biste mogli realizirati optimistične planove?
Sumnjamo u opravdanost planova , dovoljan je jedan primjer :iz sredstava EU nismo povukli 8 milijuna kuna koje je trebalo biti isplaćeno vlasnicima Ribnjaka, a hoće li biti isplaćeno, ne znam jer nismo pripremili svu dokumentaciju.
Zato HSS ne može podržati predloženi Proračun.“ Zaključio je Vlaović pet minutno izlaganje koje je bilo zamjena za nedopuštene replike.

0

Ostavi komentar