Slavonska poljoprivreda u „mrtvom kutu“

Objavio 21. studenoga 2017. Nekategorizirano Nema komentara

U radu 3. koordinacije za Slavoniju održane u Slavonskom Brodu sudjelovali su slavonski saborski zastupnici među kojima HSS-ovci Ana Marija Petin i Davor Vlaović. Vlaović je sastanak koordinacije iskoristio kako bi zatražio pomoć Vlade Republike Hrvatske u rješavanju gorućih slavonskih problema. Rekao je :
„Zajednički cilj nam je zaustaviti iseljavanje iz Slavonije kroz povećanje zaposlenosti i davanje šanse mladima za kvalitetan život u Slavoniji , Baranji i Srijem. Slavoncima je važno svako novootvoreno radno mjesto, zato pozdravljam rad na projektima i očekujem njihovi što bržu realizaciju.
Važno je ono što danas možemo ponuditi mladima, a to je stvaranje poduzetničke infrastrukture i stvaranje preduvjeta, pravednijim načinom bodovanja, slavonskih gospodarskih projekata, ako želimo aktiviranje života u Slavoniji ti projekti moraju dobiti prednost u odnosu na ostatak Hrvatske. Tako će Projekt Slavonija zaživjeti.
Poljoprivreda, najvažnija grana ili je nekada bila, danas je u Slavoniji ostala u mrtvom kutu. Ministar poljoprivrede nije govorio o poljoprivredi u Slavoniji, a predstavnika Poljoprivredne komore niti nema za razliku od predstavnika ostalih komora koji su prisutni.
Poljoprivreda u Slavoniji je opterećena problemima suša i poplava koje su u istoj godini su ugrozile proizvodnju, Vlada je rebalansom povećala iznos sredstava za sanaciju od elementarnih nepogoda za poljoprivredu 80 milijuna kuna, ali i to je premalo, HSS je tražio 200 mil. kn. i veća izdvajanja za poljoprivredu, štete uzrokovane sušom u Slavoniji veće su od 500 milijuna kuna, nije prihvaćeno. Nastale štete, gubitkom prihoda i prinosa, našim, slavonskim poljoprivrednicima ne mogu biti namirene kroz Mjeru 5.2. jer je to neprihvatljiv trošak. Tražimo da slavonskim poljoprivrednicima jasno kažete hoće li i na koji način biti nadoknađene štete od suše za 2017. Za slatkovodo ribarstvo predviđeno je 8 mil. kn, prije svega onima koji uzgajaju šarane, obećana je isplata „eko rente“ za štete koje čine ribojedne ptice. Nije isplaćena. Bez toga slatkovodni ribari biti će osuđeni na zatvaranje ribnjaka i novo zatvaranje radnih mjesta.
Nastavno na elementarne nepogode, u mnogim JLS i samom gradu Slavonskom Brodu olujno nevrijeme je uzrokovalo štete, od naknade ništa. Molim vas, da kao što ste primili predstavnike zadarske županije, primite i predstavnike brodske, požeške i drugih slavonskih županija i nađete model za naknadu šteta nastalih na infrastrukturi. Vrijeme je pripreme proračuna , načelnici i gradonačelnici bi trebali znati koji će im projekti biti sufinancirani.
Slavonski Brod ne smije ostati na margini, planirano je iz ITU-a , sredstava za urbana područja, 31 milijun € za Brod, prednost su opet dobili Zadar i Pula. Slavonski Brod i Osijek su u Slavoniji, zašto su oni u prethodnom natječaju zaboravljeni ?
Vojarna Nova Gradiška nije u funkciji i propada, molim ministra Gorana Marića da pronađe rješenje i za taj problem, zgrada je postala opasnost za prolaznike. Gradonačelnik Nove Gradiške ima viziju kako problem riješiti, dajte Vojarnu gradu na upravljanje.
Zahvaljujemo za 200 milijuna kuna namijenjenih za sanaciji dugova županijskih bolnica, ali očekujemo da brodska i novogradiška bolnica dobiju nešto od tih sredstava, da ne budu kažnjene zato što su dobro radili i nemaju dugova starijih od 365 dana.
Regionalno odlagalište otpada u Novoj Gradiški , projekt ide, ali nema pristupne ceste. Molim, ovdje prisutnog, ministar prometa, da u Strategiji prometnog razvitka planira i pristupnu cestu do odlagališta i željeznički kolosijek do odlagališta Šagulje i Industrijskog parka Nova Gradiška.“

1423

Ostavi komentar