Gradili bismo, a ne samo krpali rupe

Objavio 9. studenoga 2017. Nekategorizirano Nema komentara

Rebalans državnog proračuna je točka o kojoj su govorili svi klubovi zastupnika u Hrvatskom saboru i mnogi zastupnici pojedinačno. Proračun je najvažnija točka dnevnog reda Sabora- jer proračuni određuju smjerove gospodarskih i svih stalih za građane važnih politika.
Davor Vlaović u svojoj raspravi je govorio o za HSS najvažnijim stavkama :
„Smanjenje rashoda i povećanje prihoda Državnog proračuna, rezultat su povećane domaće potrošnje, povećanog izvoza i turizma. Da se ozbiljnije pristupilo i uvažilo prijedloge oporbe i povećala minimalna plaća dodatno bi se povećala kupovna moć građana, pogotovo u nerazvijenim krajevima gdje većina poduzetnika isplaćuje mizernu minimalnu plaću od 2.620 kn radi koje mnogi odlaze izvan Hrvatske. Niti izvoz nije stimuliran, a generator je povećanih prihoda, zato i o izvoznicima ubuduće treba bolje skrbiti. Pohvala i svim turističkim djelatnicima koji su Hrvatsku učinili jednom od top turističkih destinacija. U turističkoj priči ne treba zaboraviti niti kontinentalni dio Hrvatske, razvoj turizma u ruralnim područjima. Proteklih godina premalo se ulagalo u razvoj kontinentalnih oblika turizma što može biti pomoć OPG-ima, obrtima i turističkim zajednicama u Slavoniji, Baranji i Srijemu. U budućnosti za razvoj turizma na kontinentu potrebna je skrb ne samo Ministarstva financija nego i ostalih ministarstava kako bi se domaći prehramben proizvod plasirao kroz turizam.
Planiran je rast proračuna za poljoprivredu, što pozdravljamo, poljoprivrednike zanima hoće li, kako je obećano, poticaj biti isplaćen do kraja studenog. Poljoprivreda je u 2017. pretrpjela mnoge štete, elementarne nepogode u vidu poplava , požara, olujnih nevremena i suše u Slavoniji. Štete su preko 500 mil. kn, zato iznos za naknadu šteta poljoprivrednicima treba povećati barem za 180 mil. HSS će to predložiti kao amandman na predloženi Rebalans proračuna 2017. Slatkovodni ribari također očekuju pomoć za štete prouzročene .sušom i ekološku rentu za štetu koju su učinile ribojedne ptice.
Poljoprivrednici su nezadovoljni dinamikom povlačenja sredstava iz Europskih fondova za ruralni razvoj. Puno se očekivalo, kasnilo se s donošenjem odluka za mjere 4.1. i 4.2., a za mjeru 7.2. jedinice lokalne samouprave čekaju odgovor već godinu dana. Što nam fali? Hrabrost za donošenje odluka ili kapaciteti za provedbu? Puno sredstava je uloženo u pripremu projekta koji čekaju.
Jedino smanjenje proračunskih sredstava je u Ministarstvu financija, smanjenje se odnosi na sufinanciranje jedinca lokalne i regionalne uprave. Tu nije trebalo rezati, jedinice lokalne samouprave trebaju financijsku pomoć jer su im u prethodnim godinama financijskim, poreznim reformama značajno smanjeni proračuni. Brodsko-posavska županija je preko 50 mil. kn izgubila u 2015. i 2016. zbog poreznih reformi, ta sredstva su trebala biti usmjerena u razvojne projekte koji su planirani, a nisu.
Nas u HSS-u posebno smeta rezanje proračuna u dijelu koji je trebao biti usmjeren u razvoj širokopojasne internetske mreže. Na tom području spremno je 30 projekata, gradovi, među njima i Nova Gradiška pitaju kad će natječaj?
Smanjen je proračun za obrazovanje, a prijevoz učenika nije riješen. Nered koji vlada kod autobusnog prijevoza učenika treba rješavati, svim srednjoškolcima obrazovanje mora biti dostupno. Treba osigurati dodatna sredstva u tom dijelu proračuna, ne smanjivati, financiranje prijevozne karte učenicima treba osigurati u 100% iznosu. To je jedan od načina kao zaustaviti iseljavanje.
Povećano izdvajanje proračunskih sredstava za zdravstvo u HSS-u pozdravljamo jer će smanjiti dugovanja zdravstvenih ustanova. Očekujemo da će 200 mil. planiranih za sanaciju dugovanja županijskih i općih bolnica biti doznačeno bolnicama prema pravednim kriterijima, u protivnom bi se moglo dogoditi da oni koji su vodili brigu o poslovanju, koji nemaju dugova starijih od 365 dana ponovno biti kažnjeni. Jedna od takvih ustanova mogla bi biti brodska bolnica čije poslovanje je pohvali i sam ministar Marić. Baš zato svi i pacijenti i zaposlenici očekuju pomoć. Brodsko bolnica do sada nikada nije sanirana, nema dugova starijih od 365 dana, ali ima dugova koji su rezultat pilot projekta spajanja bolnica. Opće bolnice u Brodu i Novoj Gradiški trebaju financijsku pomoć kako bi zdravstvena skrb bila dostupna građanima Brodsko-posavske županije.
Upravljanje državnom imovinom nije se pokazalo efikasnom i zato jedinice lokalne samouprave očekuju povratak upravljanja jer će tako i ta imovina donositi dobit koja će poticati razvoj lokalnog područja.“
Rekao je u svojoj raspravi Vlaović koji je o Rebalansu državnog proračuna govorio u ime Kluba zastupnika HSS-a u Hrvatsko saboru.
000

Ostavi komentar