Ministar je najavio izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti na štetu građana i pacijenata

Objavio 27. listopada 2017. Nekategorizirano Nema komentara

Što Hrvatska treba mijenjati? Zakone ili Premijera?

Davor Vlaović, saborski zastupnik HSS-a zatražio je stanku u Hrvatskom saboru kao bi upozorio na pripremu Zakona o zdravstvenoj zaštiti koja je štetna za sve građane Republike Hrvatske.

„Ministar je najavio izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti na štetu građana i pacijenata.

U magli nastaloj oko Agrokora, oko ugovora , oko  Povjerenstva ispod žita, samo u stručnim krugovima,  prolazi rasprava o Zakonu o zdravstvenoj zaštiti . Ministar zakon danas predstavlja poslodavcima u zdravstvu u Opatiji. Ministar koji je puštao balone o poskupljenju dopunskog zdravstvenog osiguranja,  porezu na rabljene automobile, poskupljenju mobilne telefonije građanima  sa svrhom punjenja zdravstvenog proračuna i od svega odustao, sada ide s konačnim udarcem na dostupnu zdravstvenu zaštitu i urušavanje Štamparevog sustava  javnog zdravstva, gašenje domova zdravlja koji su prvi stup zaštite dostupne zdravstvene zaštite svim građanima RH.

Najavljenim izmjenama liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti će suglasnost za rad u privatnim ordinacijama  (koje se financiraju javnim novcem) dobivati direktno od ministra i u svakom trenutku će moći postati privatnici. To će dovesti do urušavanja sustava na štetu građana i povećanje nedostupnosti zdravstvene zaštite pacijentima na otocima i u ruralnom dijelu Hrvatske. To je konačna najava smrti za zdravstveni sustav.

Jesmo li mi socijalno osjetljivo društvo, misli li itko o građanima, o pacijentima? U Brodsko-posavskoj županiji trenutno nedostaje četrnaest timova obiteljske medicine. Nedostaje upravo na selima, u gradovima ih ima. Liječnici, koji za sada rade u ruralnom prostoru, popunjavaju gradske ambulante i pripremaju dopise ministru kojima traže prelazak u privatnike. Naravno, tamo gdje ima pacijenata i nema dodatnih troškova.

Tko će skrbiti o zdravlju građana na otocima, u ruralnim prostorima, u Slavoniji i Baranji, Srijemu, Podravini, Lici, tamo od kuda stanovnici već sada odlaze.

Je li ovo dodatni okidač za protjerivanje ljudi iz Hrvatske?

Liječnici će moći raditi i nakon punog radnog vremena? Znate li što to znači? Znači naplata rada od samih pacijenata! Liječnici će naručivati 10-15 pacijenata za vrijeme radnog vremena, a za sve ostale će se žrtvovati i ostajati nekoliko sat duže  kako bi to mogli naplatiti!

Sustav ne dopušta domovima zdravlja isplatu adekvatnih plaća, svojim, zaposlenim liječnicima. Iz HSS-a smo tražili alat za  ravnatelje domova zdravlja kojim bi mogli povećati plaće u domu zdravlja zaposlenim liječnicima, to bi osiguralo stabilnost sustava. Umjesto toga kreće se u potpunu privatizaciju.

Danas vidimo rezultate privatizacije na primjeru Agrokora, i vidimo zanemarivanje onih kojima je zdravstvena skrb potrebna, onima koji rade za minimalac od 2.620 kn, oni si ne mogu priuštiti privatnu zdravstvenu zaštitu, ostaje im hodanje po šumarcima i livadama  kako bi brali ljekovito bilje i sami se liječili, a ni to ne smiju jer moraju otići u Hrvatske šume po dozvolu za branje gljiva, kestena ili nečega trećeg.

Kakva smo mi to država, kakav smo mi to sustav u kojem se ne vrednuje čovjek i njegove potrebe, kakvo smo mi to društvo, kakva demokracija  ako premijer ne želi doći u Hrvatski sabor saborskim zastupnicima pojasniti stanje valjanosti ugovora o Agrokoru, treba li Povjerenstvo ili ne treba, odgovoriti na pitanje pišu li mediji istinito ?

Želimo znati istinu!

Čini se da je jedino oporbi stalo do istine, građana i pacijenata!

Ako Premijer ne želi ne želi u Saboru objasniti tu situaciju došlo vrijeme za smjenu Premijera!“  rekao je Vlaović nakon stanke u Hrvatskom saboru.

00

Ostavi komentar