Ministar poljoprivrede će postati neprihvatljiv trošak!

Objavio 13. listopada 2017. Nekategorizirano Nema komentara

Saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović zatražio je stanku u Hrvatskom saboru kako bi progovorio o problemima poljoprivrede i poljoprivrednika koje su prouzročile elementarne nepogode hrvatskoj poljoprivredi tijekom ljeta 2017. i o obmanama koje se lansiraju hrvatskim poljoprivrednicima i hrvatskoj javnosti o naknadama šteta .
„Obeštećenja bi trebala ići putem osiguravajućih kuća ili kroz Mjeru 5., Podmjeru 5.2. »Potpora za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima«
Prije mjesec do dva dana imali smo pune naslovnice hrvatskih novina i portala naslova tipa :
Suša uništila poljoprivrednike u Slavoniji i Dalmaciji,
..Hrvatska 2070.: suše, pijavice, skuplja hrana, nove bolesti…
..Suša u Hrvatskoj, elementarna nepogoda u četiri županije
..Katastrofalne štete od suše u Sloveniji
Tada su svi bili uz poljoprivrednike, građane i proizvođače, sada su svi zašutjeli, trenutno se zbrajaju štete od suše i povjerenstva za procjenu šteta na terenu rade, prema preliminarnim izvješćima štete su samo u pet slavonskih županija prijavljene u iznosu preko 500 milijuna kuna, slično je i u ostalim kontinentalnim županijama . Poljoprivredni proizvođači s pravom očekuju reakciju Hrvatske Vlade. Ako je suša uništila poljoprivredne usjeve, Vlada i ministar moraju pronaći načine pomoći. Jesu li poljoprivredni proizvođači zaslužili brigu? Izrečene brojke ukazuju baš na to, ako je smanjen urod kukuruza za više od 60%, ako su soja i šećerna repa pretrpjele štete veće od 50%, lucerna preko 80%, sjemenske kulture, posebice sjemenski kukuruz ima štete veće od 90%. Štete nisu samo na ratarskim kulturama nego i u stočarstvu: stoka nema dovoljno hrane, stočari će morati kupovati dodatne količine hrane, smanjena je mliječnost goveda, smanjena je količina proteina u mlijeku što se odražava na prihod gospodarstva.
Ministar je pozivao na mir obećavši rješenje problema kroz Mjeru 5.2. za koju je osigurano 150 milijuna kuna, poljoprivrednici se samo trebaju prijaviti , druga poruka je bila osigurajte svoja gospodarstva . Od toga ništa:
Osiguravajuće kuće rijetko osiguravaju usjeve, nasade ili stoku od suše. Iskreni i pošteni osiguravatelji odgovarali su poljoprivredne proizvođače od takvog osiguranja jer je dodatni trošak , a teško je u slučaju nastanka štete realizirati obeštećenje. Zašto ?
Za kulture čije je vrijeme žetve potkraj proljeća i početkom ljeta, promatra se vrijednost odstupanja količine oborina u odnosu na dugogodišnji prosjek oborina za predmetnu mjernu postaju, za razdoblje od 1. travnja do 1. lipnja, a za kulture čije je vrijeme žetve krajem ljeta i početkom jeseni od 15. svibnja do 15. kolovoza.
To za poljoprivrednike može značiti da je poplava bila krajem svibnja ( kao u Slavoniji 2014.) i do polovine rujna nije palo niti kap oborina neće biti meteorološke suše jer je prosječna količina oborina u prosijeku ili veća od prosječne, a poljoprivredne kulture i stoka su pretrpjele štete. Osiguravatelj u tom slučaju neće obeštetiti osiguranika.
Poljoprivredni proizvođači OČEKUJU povećanje državnog novca za naknadu štete.
Mi u HSS-u smo rekli da je premalo 20 milijuna kuna u Državnom proračunu za naknadu šteta od elementarnih nepogoda. Predlažemo da se taj iznos poveća na 50 milijuna kn. Neka svako ministarstvo uštedi milijun kuna na reprezentaciji i ručkovima i doći ćemo do tog iznosa.
To naši poljoprivredni proizvođači zaslužuju !
U Mjeri 5.2. na koju je ministar uputio poljoprivrednike potpora za gubitak prihoda koji je posljedica elementarne nepogode ili katastrofalnog događaja NIJE prihvatljiv trošak.
Jesu li poljoprivredni proizvođači prihvatljiv trošak ovoj Vladi. Trebali bi bit, jer ako im sada ne pomognemo nestati će poljoprivredna proizvodnja, već je nestalo 65% stočara, proizvođača mlijeka nestalo je 20. 000 poljoprivrednih gospodarstava u Upisniku , nestalo je preko 100.000 mladih iz Slavonije i Baranje .
Ovo će biti zadnji okidač za zaustavljanje razvoja poljoprivrede, onda nam neće trebati Ministarstvo poljoprivrede i ministar pa će i ministar postati neprihvatljiv trošak!“ rekao je Vlaović.

00

Ostavi komentar