Umirovljenici u beznađu

Objavio 10. listopada 2017. Nekategorizirano Nema komentara

Saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović podržao je mirni prosvjed umirovljenika u Slavonskom Brodu, u razgovoru s umirovljenicima saznao je kako nekima od njih na mirovinu koja je ispod praga siromaštva (2085 kuna) obračunavaju porez, kako sa svojom mirovinom ne mogu platiti režije, kako rijetko jedu meso, kako im se pokušava ukrasti dostojanstvo. Jednako tako rekli su da ne prosvjeduju protiv Vlade, protiv države nego su došli poručiti kako su ZA umirovljenička prava i primjeren umirovljenički status.
„ Nedopustivo je da 200.000 umirovljenika u Hrvatskoj živi s mirovinom nižom od 1.000 kn koja se i ne može nazvati mirovinom. Radnik koji je doprinosio zajednici trideset i više godina, uplaćivao u mirovinski fond ne smije živjeti s primanjima ispod granice siromaštva. Nedopustivo je da u Hrvatskoj osobe starije od 65 godina žive bez ikakvih primanja. Mi u HSS-u , kad budemo odlučivali o socijalnim pravima u Hrvatskoj, uvesti ćemo zajamčenu nacionalnu mirovinu koja ne smije biti ispod linije siromaštva po Eurostatu. Založiti ćemo se za socijalno-tržišnu ekonomiju koja će osigurati život od vlastitog rada svakom zaposlenom građaninu, solidarni sustav zdravstvenog osiguranja i sigurnu starost za svakog umirovljenika. Prosječna mirovina ne smije zaostajati više od 50% za prosječnom plaćom kao što je to danas u Hrvatskoj, prema tom pokazatelju smo na posljednjem mjestu o ovom dijelu Europe, baš kao i 14 tisuća umirovljenika iz Brodsko-posavske županije koji imaju najniže mirovine u Hrvatskoj“ Rekao je Vlaović na brodskom Korzu na kojem se okupio veliki broj umirovljenika.
Umirovljenici su zatražili povećanje mirovina svim umirovljenima nakon 1. siječnja 1999. za 19 posto, uvođenje minimalne mirovine u visini od najmanje 50 posto bruto minimalne plaće, uvođenje državne naknade za starije osobe koje nisu stekle mirovinu, novi model usklađivanja mirovina i ukidanje zakona kojim se uvodi porez na nekretnine dok se ne urede zemljišne i posjedovne knjige, vraćanje zdravstvene riznice u državni proračun, zadržavanje državnog dopunskog osiguranja pri Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) i reformu drugog mirovinskog stupa u dobrovoljni stup mirovinskog osiguranja.

3150024761191020171010_120137

Ostavi komentar