HSS o gospodarstvu Brodsko-posavske županije

Objavio 11. rujna 2017. Nekategorizirano Nema komentara

2120170626_111909

 

Klub zastupnika HSS-a u Brodsko-posavskoj županiji bio je aktivan na 3.sjednici Županijske skupštine održanoj u ponedjeljak, 11.09.2017.
Županijski vijećnik i načelnik općine Nova Kapela Ivan Šmit (HSS) raspravljao je o Izvješću o stanju gospodarstva u Brodsko-posavskoj županiji s osvrtom na gospodarstvo ruralnog prostora te rekao : “50 % stanovništva naše Županije živi na selu s dnevnim migracijama u gradove zbog radnog mjesta. Kakvo je stanje gospodarstva u selima? Statistički kroz iskazane brojeve u izvješću to izgleda prihvatljivo s pozitivnim trendom jer se broj poduzetnika se povećava, dobit raste, broj zaposlenih raste. Što je na terenu ? Danas na selu rade obrtnici, poduzetnici koji ne mogu pronaći radnike , danas u 2017.godini. 2011 …12., 13. stanovništvo se iseljavalo jer nije bilo posla. Posljednje dvije godine iseljavaju oni koji imaju radno mjesto . Razlog su male plaće. Do prije nekoliko godina život na selu uz primanje od 3.000 kn bio je moguće uz dodatne prihode od poljoprivrede. Danas te dopunske djelatnosti nema, život na selu se ne razlikuje od života u centru grada Broda ili Gradiške. Ljudi nemaju dodatnu mogućnost zarade. Stariji još uvijek ostaju i u takvim uvjetima, ali mladi više ne, oni odlaze izvan Hrvatske radit i najprimitivnije poslove za plaću od koje mogu živjeti. Izvješće o stanju gospodarstva ima pozitivne pokazatelje, ali s obzirom na odlazak mladih koji ne žele raditi u tom gospodarstvu nisam siguran da je to pravi smjer. Moja općina Nova Kapela od 2001. izgubila je 2.500 stanovnika, a u ratu 20 branitelje. 20 u ratu , a 2.500 u miru. Stanje je isto ili slično u cijeloj županiji takvo gospodarstvo i gospodarenje mi u HSS-u ne podržavamo.“
Saborski zastupnik Davor Vlaović nije zadovoljan odnosom središnje države prema gospodarstvu Slavonije i Baranje pa tako i Brodsko-posavske županije te predlaže fiskalnu decentralizaciju koja je preduvjet za jačanje gospodarstva. “Još uvijek je Hrvatska podijeljena na dvije o NUTS regije koje Slavoniju svrstavaju u razvijeno područje zajedno sa Zagrebom, još uvijek nije donesena strategija razvoja RH na koju bi se trebala naslanjati i naša županijska strategija koja bi trebala biti polazište poduzetnicima i dati im bolje polazne osnove. To se do sada nije događalo Đuro Đaković je otpustio 10.000 radnika u Hrvatskoj nitko nije trepnuo, u nekim drugim regijama zbog otkaza za 1.000 ili 500 radnika organiziraju se prosvjedi. ĐĐ niti danas ne dobiva poslove kojima je investitor država. Odgovornosti od takvog odnosa prema brodsko-posavskom gospodarstvu nitko nije aboliran. Svi smo krivi.
Žila kucavica našeg gospodarstva danas su srednji, mali poduzetnici i obrtnici, njima kao Županija više moramo pomagati. Ukoliko Županija nema vlastitih izvora za financiranje tog sektora, sredstva moraju biti dobiven iz državnog proračuna jer je to jedini način osiguranja radnih mjesta i razvoj gospodarstva. Naša snaga je čovjek, građanin koji živi ovdje zato je ulaganje u ljudske potencijale nužno. Obrazovan čovjek može pripremiti razvojni projekt koji će donijeti sredstva, opremu i radno mjesto, nije nam dovoljan samo CTR jer ne može pokriti sve potrebe naših poduzetnika i poljoprivrednika. CTR ne treba akumulirati dobit jer novac na računu nije razlog njihova postojanja, županjska su agencija samo zato da bi bili servis našim poduzetnicima na način da malim i srednjim poduzetnicima ne naplaćuju izradu projekta. Moramo se okrenuti sebi jer niti jedna vlada do sada nije činila dovoljno da bi sačuvala gospodarstvo, a time i čovjeka u Slavoniji i našoj županiji.“ rekao je Vlaović.

 

Ostavi komentar